Sile, zveste nekdanjemu predsedniku Gbagboju, se ne predajo in patruljirajo po Abidžanu. Foto: EPA
Sile, zveste nekdanjemu predsedniku Gbagboju, se ne predajo in patruljirajo po Abidžanu. Foto: EPA
Slonokoščena obala
Združeni narodi zahtevajo preiskavo spopadov v Slonokoščeni obali. Foto: EPA

Po več dneh silovitih spopadov se sile nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja in novoizvoljenega predsednika Alassana Ouattaraja trdno oklepajo svojih položajev v Abidžanu, gospodarski prestolnici Slonokoščene obale. Očividci poročajo, da je bilo v nedeljo zvečer in ponoči v mestu sicer mirneje kot po navadi, a je bilo v nekaterih predelih mesta še vedno slišati streljanje in eksplozije.

Tiskovni predstavnik misije Združenih narodov v Slonokoščeni obali je povedal, da je bilo streljanje slišati tudi iz bližine predsedniške palače, kjer naj bi se skrival Gbagbo, ki kljub porazu na predsedniških volitvah novembra lani ne želi sestopiti z oblasti.

Se Abidžanu bliža "hitra ofenziva"?
Premier Slonokoščene obale Guillaume Soro je povedal, da je prišel čas za "hitro ofenzivo" v Abidžanu, saj so dnevi spopadov zasejali paniko med silami, zvestimi nekdanjemu predsedniku Laurentu Gbagboju. Ob tem je povedal, da je bila njihova strategija obkoliti Abidžan, kar jim je uspelo, zato je državljane pozval, naj zaupajo silam predsednika Ouattaraja. "V središče mesta smo poslali vojake, da bi premagali Gbagbojeve sile. Operacija bo kratka, saj vemo, da na položajih ni veliko vojakov," je še povedal Soro.

BBC-jev dopisnik iz Slonokoščene obale poroča, da so sile predsednika Ouattaraja od ponedeljka, ko se je začela ofenziva, zajele že večino države brez večjega odpora, siloviti spopadi so se vneli le v Abidžanu, kjer ima Gbagbo nemalo privržencev.

Iz Slonokoščene obale so v nedeljo evakuirali prvo skupino tujcev, potem, ko je francoska vojska prevzela nadzor nad letališčem v Abidžanu. V francosko vojaško oporišče se je zateklo približno 1.500 ljudi, potem ko je francoski predsednik Nicolas Sarkozy vse francoske državljane v Slonokoščeni obali pozval, naj se zberejo na enem mestu, da bi lahko zagotovili njihovo varnost.

Ban Ki Mun želi preiskavo spopadov
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je predsednika Slonokoščene obale Alassaneja Ouattaraja pozval, naj uvede preiskavo po večdnevnih spopadih med silami nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja in novoizvoljenega predsednika, kjer naj bi umrlo več sto ljudi. Ouattara je ob tem že zagotovil, da njegovi privrženci niso odgovorni za nasilje, in Banu povedal, da je že naročil neodvisno preiskavo.

Človekoljubne organizacije opozarjajo na nasilje
Samo v mestu Duekoue je v spopadih med sprtimi silami umrlo več kot 1.000 ljudi, mednarodne človekoljubne organizacije pa opozarjajo na veliko število ranjenih in pogrešanih. Mirovne sile Združenih narodov varujejo na tisoče civilistov, ki so se v strahu zatekli v tamkajšnjo cerkev. Od spornih volitev novembra lani je v spopadih umrlo na stotine ljudi, približno milijon pa jih je zapustilo svoje domove.

Francoski vojaki so v nedeljo od vojakov Združenih narodov prevzeli nadzor nad letališčem v Abidžanu in svoji četi, ki šteje 1.100 mož, dodali še 300 vojakov. Namen misije naj bi bil po poročanju francoskih oblasto "prevzeti nadzor nad letališčem in tako omogočiti vzlete in pristanke civilnih in vojaških letal". Francoski helikopterji nadzorujejo tudi razmere v mestu.

Vlada Ouattaraja, ki jo podpira tudi mednarodna skupnost, je v petek do preklica zaprla vse meje države na morju, v zraku in na kopnem, v Abidžanu pa so odredili policijsko uro, ki vsak dan traja od 23. do 8. ure po srednjeevropskem času.