Ouattarajeve sile so prejšnji teden sprožile obsežno ofenzivo proti silam Gbagboja. Foto: EPA
Ouattarajeve sile so prejšnji teden sprožile obsežno ofenzivo proti silam Gbagboja. Foto: EPA
Vojaki Alassana Outtaraja
Pozno dopoldne se je začel napad Ouattarajevih vojakov na predsedniško palačo, ki je zadnje pribežališče Gbagboja. Foto: EPA
Abidžan, Slonokoščena obala
Po petih dneh srditih spopadov v gospodarski prestolnici Abidžan je življenje v mestu povsem zamrlo. Foto: EPA
Vojaki Alassana Outtaraja v Abidžanu
Iz okolice obkoljene predsedniške palače v Abidžanu prihajajo nasprotujoče si informacije o Laurentu Gbagboju, ki je zaprt v podzemnem bunkerju. Foto: EPA

"Spopadi so grozoviti, eksplozije so tako silovite, da se trese moja hiša," je razmere ob napadu opisal Alfred Kouasi, ki živi ob predsedniški rezidenci v gospodarski prestolnici Slonokoščene obale.

Ouattarajeve sile so se morale pozneje umakniti, potem ko so doživele silovit odpor Gbagbojevih sil, ki so odgovorile s težkim orožjem. Iz tabora Ouattaraja so sporočili, da so se umaknili le začasno in se pripravljajo na nov napad.

Na ulicah je bilo videti tudi francoske tanke, vendar ni jasno, ali sodelujejo v napadih na zaklonišče nekdanjega predsednika Gbagboja, ki se kljub porazu na novembrskih volitvah noče odpovedati položaju.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je sporočil, da so pogajanja z Gbagbojem propadla zaradi njegove kljubovalnosti, a je pozneje francoska tiskovna agencija AFP sporočila, da se pogajanja nadaljujejo.

"Vsi so ga zapustili," zatrjuje Juppe in Gbagboju sporoča, da se lahko pogaja samo o svojem odhodu in o ničemer drugem.

Potem ko so se pogajanja o predaji vlekla ure in ure, se je ob 11. uri začel napad Ouattarajevih sil na oblegano predsedniško palačo.

"Da, naše sile so vstopile v predsedniško palačo, da primejo Gbagboja. To jim za zdaj še ni uspelo, toda so že v zgradbi," je napad na predsedniško rezidenco potrdil predstavnik vojaških sil, zvestih mednarodno priznanemu predsedniku.

Ouattarajeve sile imajo ukaz, da ne ubijejo Gbagboja. Predstavnik ZN-a v Slonokoščeni obali je medtem sporočil, da naj bi Gbagbo zaprosil za zaščito Združenih narodov.

Gbagbo bi se pogajal, a ne o predaji
V telefonskem klicu iz bunkerja pod predsedniško palačo v Abidžanu je Gbagbo zanikal, da se pogaja o vdaji.

"Ljubim življenje. Moj glas ni glas mučenika. Ne, ne, ne. Ne iščem smrti. Moj cilj ni, da umrem. Nisem kamikaze!" je bil slišati utrujeni, toda odločni Gbagbojev glas v pogovoru s francosko televizijo TF1.

"Zmagal sem na volitvah in ne pogajam se o svojem odhodu. Preprosto ne verjamem, da ves svet igra ta ... poker," je obkoljeni politik zanikal trditve svojega predstavnika za stike z javnostmi, ki je v torek razlagal, da se Gbagbo po vojaškem porazu pogaja s svojim nasprotnikom Ouattarajem o predaji. "Da se mir vrne v Slonokoščeno obalo, se morava jaz in Ouattara pogovoriti," je stališče Gbagboja, ki noče predati oblasti.

Ponovna obtožba Francije za vmešavanje
65-letni Gbagbo, ki je predsednik zahodnoafriške države prvič postal leta 2000, je znova za ponoven izbruh državljanske vojne obtožil nekdanje kolonialne gospodarje Francoze.

"Ne razumem, kako je lahko volilni spor v Slonokoščeni obali privedel do neposrednega posredovanja francoske vojske," se je čudil Gbagbo, ki ga je v zadnjih dneh zapustila večina častnikov in vojakov, ki niso bili kos Ouattarajevim silam. Gbagbo je trenutno zaprt v podzemni bunker pod obkoljeno predsedniško palačo.

Osem let dolg krvav spor sever - jug
Zadnji val nasilja v že od leta 2002 razdeljeni državi (sever - jug) se je sprožil zaradi razpleta predsedniških volitev. Na spornih volitvah 28. novembra lani je volilna komisija razglasila, da je zmagal Alassane Ouattara, ki je obvladoval pretežno muslimanski sever, medtem ko je ustavni svet spremenil odločitev in za zmagovalca razglasil Laurenta Gbagboja, ki je vladal na pretežno krščanskem jugu.

V napadu sodelovali tudi francoski helikopterji
V zadnjem tednu je Ouattara s severa in zahoda države sprožil "zadnjo ofenzivo", s katero je razbil Gbagbojeve sile, ki jim niso bile. S srede na četrtek so vojaki izvoljenega predsednika zasedle večino največjega in najpomembnejšega mesta v Slonokoščeni obali.

V ostrih spopadih za predsedniško palačo je sodelovala tudi francoska vojska, ki je s helikopterji ob dovoljenju Združenih narodov podprla napredujočega Ouattaraja, ki ga Združeni narodi priznavajo za zakonitega predsednika. V napadu iz zraka sta bili uničeni težko orožje Gbagbojevih sil in večje skladišče orožja.

Že dvakrat blizu predaje Gbagboja
Načelnik generalštaba francoske vojske, admiral Edouard Guillaud, je potrdil, da so se pogajanja nadaljevala vso noč, menil pa, da je Gbagbojev odstop "vprašanje ur".

Ob tem je priznal, da je bil Gbagbo na robu predaje že pretekli petek, nato pa še v ponedeljek, a si je v zadnjem trenutku premislil, da bi podpisal izjavo, s katero se dokončno odpoveduje oblasti v Slonokoščeni obali.