Jandroković in Žbogar sta se nazadnje srečala na Bledu, ob robu blejskega strateškega foruma. Foto: BoBo
Jandroković in Žbogar sta se nazadnje srečala na Bledu, ob robu blejskega strateškega foruma. Foto: BoBo

Lahko povem, da so tisti časi za nami in da smo se obrnili k prihodnosti ter iščemo prostor za sodelovanje na vseh področjih.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so na pravi poti.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.
Žbogar in Jandroković o odnosih med državama

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je ob tem izrazil prepričanje, da se bodo pogajanja, o katerih sta se dogovrila premierja obeh držav, Borut Pahor in Jadranka Kosor, kmalu začela in uspešno končala. Jandroković se je izognil odgovoru na vprašanje, ali dogovor med Kosorjevo in Pahorjem pomeni zeleno luč za vstop Ljubljanske banke na hrvaški trg.

Oglasil se je tudi slovenski premier Borut Pahor, ki je prepričan, da obstaja 'okno priložnosti' za rešitev vprašanja varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, saj je stanje med državami naslednicami tako, "da bi morda zdaj lahko prišli do nekaterih rešitev". Zdaj po njegovem tako obstajata dve možnosti - ena je, da se bo dolga desetletja reševalo to vprašanja, ker gre za pet naslednic, druga možnost pa so "majhna in ozko priprta okna priložnosti, ko se lahko veliki problemi rešijo". Sicer pa je meni še, da ta pomemben uspeh Slovenije - "da smo dosegli dogovor, da se bo to reševalo v Baslu, da ne bo šlo za dvostranske rešitve, da se bo spoštovala pogodba, ki je bila podpisana na Dunaju" - šel malo preveč "mimo javnosti".

Hrvaška je pretekli teden privolila v obnovitev pogajanj naslednic nekdanje Jugoslavije o vprašanju prevzema jamstev za stare devizne hranilne vloge pod okvirom Banke za mednarodne poravnave v Baslu, kot to določa sporazum o nasledstvu. Pogovori v Baslu so bili prekinjeni leta 2002, v nadaljevanje pogajanj mora privoliti še Srbija.

Korak za korakom naprej
"Gremo korak za korakom, upam, da bomo na enem izmed naslednjih srečanj uredili tudi vprašanje diplomatskih not," pa je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar odgovoril na vprašanje o poteku procesa za izmenjavo diplomatskih not o arbitražnem sporazumu. Dodal je, da državi odpravljata težave z mize in da ima gospodarsko sodelovanje velik potencial za nadaljnji razvoj.

Jandroković je izrazil zadovoljstvo z odnosi med državama, potem ko jih ni bilo mogoče razvijati zaradi spora o meji. "Lahko povem, da so tisti časi za nami in da smo se obrnili k prihodnosti ter iščemo prostor za sodelovanje na vseh področjih," je dejal in poudaril, da Slovenija trdno podpira Hrvaška pogajanja z EU-jem. Zagreb pričakuje sklenitev pogajanj v prvi polovici prihodnjega leta, je dodal. Z Žbogarjem sta se pogovarjala tudi o nadaljevanju "procesa Brdo" ter o srečanju pravosodnih ministrov v Sloveniji in nato še o srečanju predstavnikov energetskega sektorja.

Odnosi na pravi poti
Voditelja diplomacij obeh vlad sta se sešla v Splitu, kjer je Žbogar s slovenskim častnim generalnim konzulom Brankom Roglićem odprl nove prostore slovenskega častnega generalnega konzulata, odprtja pa se je udeležil tudi Jandroković. "Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so na pravi poti," je ob tem povedal Žbogar in dodal, da se je zdaj mogoče ukvarjati z zadevami, ki so v življenjskem interesu državljanov, kot je na primer krepitev gospodarskega sodelovanja.

Jandroković je ob tem pripomnil, da so se odnosi med državama od njunega prvega srečanja decembra leta 2008 močno izboljšali, tudi on pa je izpostavil pomen gospodarskega sodelovanja.

Konzulat bo postal dom za Slovence
Častni generalni konzul Roglić je povedal, da bi si želel, da bi generalni konzulat postal oz. ostal tudi dom za Slovence, ki živijo na Hrvaškem in da bodo most prijateljstva in sodelovanja med dvema prijateljskima državama na evropski poti. Konzul Roglić, ki konzulat vodi od marca 2008, je lastnik podjetja Orbico in je financiral celotno ureditev novih prostorov konzulata, ki je v Istrski ulici v središču največjega dalmatinskega mesta. Namen odprtja novih sodobnih prostorov častnega generalnega konzulata v Splitu je pomoč pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja na širšem območju Dalmacije.

Krepitev gospodarskega sodelovanja
V nadaljevanju obiska sta se Žbogar in Jandroković v konzulatu srečala s slovenskimi in hrvaškimi gospodarstveniki, ki so poudarili, da je Slovenija lani v Hrvaško vložila 1,1 milijona evrov, kar je 20,2 odstotka skupnih slovenskih vlaganj v tujino. Hrvaška pričakuje povečanje izvoza na slovenski trg in skupne nastope na tretjih trgih, je dejal Jandroković.

Lahko povem, da so tisti časi za nami in da smo se obrnili k prihodnosti ter iščemo prostor za sodelovanje na vseh področjih.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so na pravi poti.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.
Žbogar in Jandroković o odnosih med državama