Borut Pahor se je v pogovoru za HTV spomnil dogodkov, ki so vodili do podpisa arbitražnega sporazuma. Foto: EPA
Borut Pahor se je v pogovoru za HTV spomnil dogodkov, ki so vodili do podpisa arbitražnega sporazuma. Foto: EPA

V krajšem pogovoru za prvi program HTV-ja po osrednjem dnevniku je tako na vprašanje, s kom se bolje razume, vodjo opozicije Zoranom Milanovićem ali Jadranko Kosor, je slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, odgovoril, da je Milanović njegov strankarski sopotnik in dober prijatelj, medtem ko ga s Kosorjevo veže dober odnos na človeški ravni.

Čeprav Kosorjeva ni v njegovi politični družini, sta šla skozi dramatično preizkušnjo, ki je od obeh zahtevala veliko zaupanja, ki ga nista nikoli zlorabila. "Na tej čisto osebni ravni imam z gospo Kosorjevo izjemno človeško izkušnjo," je dejal Pahor. Dodal je, da je bila z njim v morda najtežjih časih njegove politične kariere nasploh in to na način, ki je bil dostojanstven, tvoren, iskren ter je lahko privedel do tako pomembnega rezultata za oba naroda in državi.

Pomagal je EU, vendar sta dogovor dosegli državi sami
Pahor je v pogovoru poudaril tudi, da sta državi vprašanje meje, ki ju je bremenilo 18 let, sicer rešili ob pomoči EU-ja in ameriške diplomacije, vendar pa sta ga rešili sami. Ključen je bil namreč trenutek, ko je Zagreb zavrnil drugi predlog tedanjega evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna in sta državi ostali sami s svojimi težavami.

Nato sta se s hrvaško premierko dogovorila za srečanje v Trakošćanu, in ne da bi si prej zadala visoke cilje, na samem sestanku prišla do nekega okvira rešitve, ki se je nato izkazal kot uspešen, je dejal. Čez 664 dni je nato sledila registracija arbitražnega sporazuma, ki pomeni kompromis, ki je dober za obe državi, ter prinaša rešitev, ki je poštena, trajna in pravična.

Strah pred usodo arbitražnega sporazuma je odveč
Na vprašanje, kakšna bo usoda arbitražnega sporazuma v primeru nove slovenske vlade pod vodstvom Janeza Janše glede na izjavo nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da arbitražni sporazum ni dobra rešitev in da si želi dvostranske rešitve za mejo, je Pahor dejal, da je odveč strah na Hrvaškem, da bi nova oblast poslabšala odnose med državama. "Mislim, da se vsi zavedamo, da je vendarle v tem mandatu bil tukaj storjen tako dragocen korak naprej, da bi vsako stopicanje na mestu ali celo korak nazaj škodoval medsebojnim odnosom, zlasti tistemu, ki bi ga storil," je dejal.