Predsednik republike Borut Pahor je na mednarodnem forumu v Dubrovniku opozoril, da se je treba izogniti novim delitvam na Zahodno in Vzhodno Evropo. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je na mednarodnem forumu v Dubrovniku opozoril, da se je treba izogniti novim delitvam na Zahodno in Vzhodno Evropo. Foto: BoBo

Forum, ki poteka pod naslovom Krepitev Evrope - povezovanje Severa in Juga, sta odprla gostiteljica, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in njen poljski kolega Andrzej Duda, ki je napovedal naslednji forum pobude v Vroclavu leta 2017.

Predsednik Pahor pa je sodeloval na predsedniški okrogli mizi, kjer so sodelovali tudi predsedniki Madžarske, Litve in Bolgarije, izpostavil je, da podpira pobudo Baltik-Jadran-Črno morje. "Pobudo treh morij vidim kot enega možnih odgovorov, kako skupaj nasloviti krizo evropske ideje, in ne kot novo delitev Evrope na vzhod in zahod, kar bo slabo za evropsko idejo," je povedal Pahor.

Pahor predlaga uveljavitev skupnih projektov
Pahor je predlagal tudi, da bi k pobudi povabili še predsednike vlad in ministre, pristojne za uveljavitev identificiranih projektov, da bi jih lahko zagovarjali v razpravah o večletnem finančnem okviru. Pahor je ob tem ponovil, da je prepričan privrženec EU-ja, ki si želi pragmatično vizijo za rešitev krize EU-ja.

Arterija Evrope
Predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović je v uvodnem nagovoru poudarila, da je območje med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem arterija Evrope. Za razvoj območja pa je potrebnih približno 50 milijard evrov, ki bi jih lahko dobili s skupnimi projekti sodelovanja.

Po njenem mnenju ima dvanajst držav velikanske možnosti za krepitev sodelovanja v korist svojih držav in celotnega EU-ja. Območje med tremi morji predstavlja 28 odstotkov ozemlja EU-ja in 22 odstotkov njenega prebivalstva, obenem pa samo deset odstotkov njenega bruto domačega proizvoda, je dejala.