Borut Pahor je v pogovoru s Slavkom Bobovnikom dejal, da je edina rešitev glede arbitraže ta, da Hrvaška sporoči v Ljubljano in Bruselj, da razsodbo sprejema. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Borut Pahor je v pogovoru s Slavkom Bobovnikom dejal, da je edina rešitev glede arbitraže ta, da Hrvaška sporoči v Ljubljano in Bruselj, da razsodbo sprejema. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Piranski zaliv
Veteran Janjić je slovensko policijo obtožil, da uporablja "nasilje in terorizem". Foto: BoBo

Tako bova nadaljevala, najino srečanje je načrtovano kmalu, seveda pa midva o teh stvareh ne odločava, čutiva pa dolžnost, da ustvarjava atmosfero, vzdušje, v katerem se ne sme nikoli več zgoditi, kar se nam je dogajalo 18 let, zlasti pa v letih 2008 in 2009, da bi prišlo celo do sovraštva med narodoma.

Pahor o srečanjih s hrvaško predsednico
Andrej Plenković
Hrvaški veteran je premierju Plenkoviću postavil ultimat, ki ga je zdaj podaljšal. Foto: EPA
Pogovor z Borutom Pahorjem o arbitraži
Slovenski diplomati o uveljavljanju arbitraže

je medtem ultimat hrvaškemu premierju za ureditev spora s Slovenijo podaljšal za dva dni.

"Rešitev je samo ena, in sicer da Hrvaška, kot sem dejal v apelu, sporoči v Ljubljano in Bruselj, da načeloma sprejema arbitražno odločbo o določitvi meje na morju in na kopnem," je v pogovoru za TV Slovenija dejal predsednik Borut Pahor.

"Glede dialoga sem ambiciozen, saj iz izkušenj vem, da ni nujno vsak sestanek uspešen sestanek, nisem med tistimi, ki bi pogojevali dialog izključno s tem, da se Hrvaška do tistega trenutka vnaprej izreče za spoštovanje arbitražne odločbe. Sosednji državi mora biti jasno, da je to edini način do končne rešitve, noben kompromis ali srednja pot za nas ni sprejemljiva," je opozoril Pahor.

Na vprašanje, kdaj je nazadnje govoril s hrvaško predsednico, je Pahor odvrnil, da vseskozi z njo ohranja dialog, tudi tedaj, ko ga druge institucije niso. "Tako bova nadaljevala, najino srečanje je načrtovano kmalu, seveda pa midva o teh stvareh ne odločava, čutiva pa dolžnost, da ustvarjava atmosfero, vzdušje, v katerem se ne sme nikoli več zgoditi, kar se nam je dogajalo 18 let, zlasti pa v letih 2008 in 2009, da bi prišlo celo do sovraštva med narodoma," je Pahor pojasnil k čemu stremita s hrvaško kolegico.

"Regata za Savudrijo"
Janjić je v sredo objavil pismo Plenkoviću, v katerem je zahteval, naj v 72 urah uredi spor o meji s Slovenijo, sicer bo pripeljal 100 plovil na sredinsko črto v Piranskem zalivu, da bo zaščitil hrvaško ozemlje. Protestno akcijo je poimenoval regata za Savudrijo.

V pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 je povedal, da se pripravljajo na protest ter da so časovni ultimat premierju prestavili na ponedeljek zjutraj. "Moram povedati, da hrvaški narod ne plačuje Plenkovića, da igra namizni tenis s svojim slovenskim kolegom, temveč da sprejema konkretne odločitve," je dejal Janjić.

Kot je še povedal, se je v četrtek srečal s posebnim svetovalcem za veterane hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović Antejem Deurjem ter nekaterimi hrvaškimi poslanci. Na vprašanje novinarja, ali predsednica države podpira njegovo pobudo, je odgovoril, da jo "absolutno podpira".

Dejal je, da predsednici ni zameril, ker podpore ni pokazala javno, češ da ji njena pooblastila tega ne dopuščajo. Pohvalil je njene zunanjepolitične poteze, medtem ko je ostro kritiziral Plenkovića in hrvaško diplomacijo, ker pred novo turistično sezono ne rešujejo spora s Slovenijo.

Janjić je dejal, da je v rednem stiku tudi s svojimi prijatelji iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki so po njegovih besedah prav tako nezadovoljni z obstoječim stanjem. V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo so se sicer zatem odzvali ter poudarili, da z Janjićem "niso bili in niso v nikakršnih stikih". "Zveza veteranov vojne za Slovenijo je vseskozi stala na stališču in še vedno meni, da je sodbo arbitražnega sodišča treba spoštovati in njena določila udejanjiti," je sporočil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič.

Janjić: Imam podporo veteranov in navijačev
Poudaril je, da nastopa kot posameznik ter da ni član nobenega hrvaškega veteranskega združenja, razen združenja hrvaških taboriščnikov srbskih koncentracijskih taborišč, a da ima podporo številnih veteranov z različnih koncev Hrvaške in tudi nekaterih skupin hrvaških nogometnih navijačev.

Če se bodo odločili za regato za Savudrijo, bodo hrvaški veterani s številnimi plovili zapluli do sredine Piranskega zaliva in oblikovali koridor, da bi pokazali nedotakljivost hrvaške državne meje. Povedal je še, da bodo znali odgovoriti na poteze slovenske policije, če bo ta posredovala.

Slovenska policija uporablja "nasilje in terorizem"
Ob tem je zavrnil trditev, da gre za poziv k nasilju. Kot je poudaril, gre za poziv k razumu, ter ocenil, da imajo pravico do samoobrambe, ker da slovenska policija uporablja "nasilje in terorizem".

Napovedal je še, da ne bodo protestirali, če bodo savudrijski ribiči sporočili, naj tega ne počnejo. Ribiči so po srečanju s predstavniki hrvaške vlade v Zagrebu v četrtek poudarili, da razumejo Janjića, a da si prizadevajo za mirno rešitev spora ter da se znajo v hrvaški Istri tudi sami braniti, če bi bilo to potrebno.

Slovenska policija obravnavala vplutje osmih plovil
Slovenska policija je medtem sporočila, da je danes v slovenskem delu Piranskega zaliva obravnavala vplutje dveh hrvaških ribiških plovil in šestih plovil hrvaških varnostnih organov. Hrvaška ribiška ladja je bila v spremstvu hrvaške policije v Piranskem zalivu med sredinsko črto v zalivu in meddržavno mejo, ki jo je določilo arbitražno sodišče junija lani, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Savudrijski ribiči so na četrtkovem srečanju s predstavniki petih hrvaških ministrstev v Zagrebu dobili zagotovila, da bodo hrvaške institucije zaščitile njihove dosedanje pravice do ribolova do sredinske črte v Piranskem zalivu. Po srečanju niso želeli razkriti več podrobnosti o tem, kako bodo ravnali, če bodo iz Slovenije dobili kazni zaradi ribarjenja v morju v Piranskem zalivu, hrvaški radio pa je danes poročal, da naj bi morebitne kazni slovenske ribiške inšpekcije in policije pošiljali na hrvaško notranje ministrstvo.

Hrvaški radio je poročal, da se bodo savudrijski ribiči tudi v naslednjih dneh odpravili do sredinske črte v Piranskem zalivu, če jim bo vreme to dovolilo.

Tako bova nadaljevala, najino srečanje je načrtovano kmalu, seveda pa midva o teh stvareh ne odločava, čutiva pa dolžnost, da ustvarjava atmosfero, vzdušje, v katerem se ne sme nikoli več zgoditi, kar se nam je dogajalo 18 let, zlasti pa v letih 2008 in 2009, da bi prišlo celo do sovraštva med narodoma.

Pahor o srečanjih s hrvaško predsednico
Pogovor z Borutom Pahorjem o arbitraži
Slovenski diplomati o uveljavljanju arbitraže