Slovenija

Poudarki

  • Slovenija pred začetkom implementacije arbitražne razsodbe poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji
Organi Republike Slovenije niso in ne bodo povzročali mejnih incidentov, saj svoje aktivnosti izvajajo izključno na teritoriju Republike Slovenije kot odziv na s hrvaške strani povzročene kršitve mednarodnopravno določene in veljavne mejne črte, pravijo na MZZ-ju. Foto: BoBo
Piranski zaliv
Po poročanju hrvaških medijev je v Piranskem zalivu šest policijskih čolnov, ki varujejo mejo. Foto: BoBo
Slovenska policija bo ob sobotni uveljavitvi arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško v Piranskem zalivu še naprej, tako kot do zdaj, izvajala naloge v območju slovenskega morja. Pri tem bo dosledno evidentirala in dokumentirala kršitve, v letu 2018 pa bo lahko stopnjevala svoje ukrepe in ne bo več zgolj opozarjala na prekrške, so danes povedali na generalni policijski upravi.
Arbitraža
Slovenija je po odločitvi arbitražnega sodišča prilagodila svojo zakonodajo. Foto: BoBo
VIDEO
Opolnoči začetek uveljavl...
VIDEO
Arbitražni rok tik pred i...
VIDEO
Slovenija Hrvaško poziva...

Dodaj v

Ob izteku roka za implementacijo arbitražne razsodbe v Zagreb romale tri note

Izteka se rok glede arbitražne sodbe, Slovenija znova poziva k dialogu
29. december 2017 ob 08:29,
zadnji poseg: 29. december 2017 ob 21:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je Hrvaško z diplomatsko noto znova pozvala k dialogu o implementaciji arbitražne sodbe in predlagala sklenitev sporazuma o ustanovitvi in pristojnostih skupnih organov za izvršitev sodbe.

Slovenija je v četrtek prejela hrvaško noto v zvezi z njenimi stališči glede arbitražne odločbe, navedbe katere je danes zavrnila s svojo noto, v kateri navaja, da Slovenija spoštuje in bo tudi v prihodnje v celoti spoštovala nedotakljivost ozemlja Hrvaške in skupno mejo, kot je določena z arbitražno sodbo.

Z drugo noto je Slovenija Hrvaški predlagala sklenitev sporazuma o implementaciji arbitražne odločitve. Arbitražno sodišče je z arbitražno razsodbo dokončno določilo mejo med državama in območje stika Slovenije z odprtim morjem, v skladu z arbitražnim sporazumom pa morata obe državi do današnjega dne storiti vse potrebno za implementacijo razsodbe.

Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) pa so še sporočili, da je Slovenija v posebni noti Hrvaški izrazila tudi protest zoper kršitve mejne črte na morju, ki je hkrati tudi zunanja meja schengenskega območja. Gre za več 1400 kršitev v času od razglasitve arbitražne razsodbe 29. junija letos.

Brglez: Prihodnji incidenti bodo pomenili kršitev mednarodnega prava
Incidenti na morju, ki bodo dokumentirani od sobote dalje, pa bodo lahko osnova za tisto, kar bo Slovenija naredila pred institucijami Evropske unije, je danes glede morebitne vložitve tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršitve arbitražne razsodbe dejal predsednik DZ-ja Milan Brglez za Kanal A.

Brglez je dodal, da v tem času kršitve še niso pomenile neposredne kršitve mednarodnega prava, se bo pa to spremenilo s soboto, ko bo Slovenija začela implementirati razsodbo.

"Vsak tovrstni incident bo osnova za tisto, kar bo Slovenija naredila pred institucijami Evropske unije," je dejal predsednik državnega zbora, ob tem pa dodal, da bo Slovenija morda izbrala tudi kakšno drugo pravno pot.

Cerar in Erjavec na Evropsko komisijo
V noti so sicer duhu dobrososedskih odnosov pozvali Hrvaško, da se tako kot Slovenija tudi ona dosledno izogiba incidentom. "Mejno črto, kot jo je določilo arbitražno sodišče in ki predstavlja mejo med državama na dan 25. 6. 1991, Slovenija spoštuje in nima nobenih teritorialnih zahtevkov do sosednje Hrvaške, enako pa pričakuje tudi od nje," pravijo na MZZ-ju.

Ob tem so zatrdili, da slovenski organi niso in ne bodo povzročali mejnih incidentov, saj svoje aktivnosti izvajajo izključno na ozemlju Republike Slovenije kot odziv na kršitve mednarodnopravno določene in veljavne mejne črte, ki jih je povzročila Hrvaška. Spomnili so, da je razsodba arbitražnega sodišča zavezujoča in dokončna ter kot taka del mednarodnega pravnega reda, nespoštovanje mednarodnega prava pa ogroža tako temeljne evropske vrednote kot dosledno uveljavitev prava EU-ja.

Sporočili so tudi, da sta predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec danes Evropsko komisijo, ki je varuh prava EU-ja, seznanila z aktualnim stanjem in pozvala k ukrepanju.

Spomnili so, da je trditev Hrvaške, da arbitražno razsodbo zavrača, ker je Slovenija kompromitirala postopek, arbitražno sodišče naslovilo in v delni razsodbi razsodilo, da kršitev ni bila takšne narave, da bi Hrvaški dala upravičen razlog za odstop od arbitražnega sporazuma in tudi ni takšne narave, da bi vplivala na zmožnost sodišča, da v spremenjeni sestavi sprejme končno odločitev neodvisno in nepristransko.

Slovenija je sicer že napovedala: če Hrvaška ne bo pripravljena spoštovati arbitražne razsodbe, bo spomladi vložila tožbo na sodišču Evropske unije. Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v četrtek ponovil, da razsodbe ni mogoče uresničevati brez soglasja obeh držav. Izrazil je pričakovanje, da Slovenija ne bo izvajala enostranskih potez in da se bosta državi izognili morebitnim incidentom.

Hrvati se nameravajo odzvati na "vsako kršitev mejne črte"
Slovenski policisti so sicer danes ob 7.07 na morju izrekli opozorilo posadki hrvaškega policijskega patruljnega čolna in posadkama hrvaških ribiških plovil, ker so bili na območju slovenskega morja. Po izrečenem opozorilu so zapustili slovensko moje.

V Zagrebu medtem trdijo, da se je omenjeno dogajalo v hrvaškem teritorialnem morju. "Po opozorilu, da je v hrvaškem morju, je čoln slovenske policije zapustil območje, hrvaški policisti in ribiči pa so ostali tam, kjer so bili," je povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Dodal je, da dogodka ne bi označil za "nov incident", ker so se podobni dogodki v Piranskem zalivu že dogajali.

Tudi vodja sektorja za mejo policijske uprave hrvaške Istre Loris Kozlevac je dejal, da danes v Piranskem zalivu niso zabeležili izrednih dogodkov ali izgredov. Kot je nocoj dejal novinarjem v Savudriji, so zabeležili "običajne kršitve razmejitvene črte s strani slovenskih plovil".

Minister Božinović je dejal tudi, da hrvaška policija ne izvaja nobenih posebnih ukrepov ob izteku roka za pripravo implementacije arbitražne razsodbe, ki je Zagreb sicer ne priznava. Po njegovih besedah se bodo hrvaški policisti odzvali na vsako kršitev obstoječe mejne črte med državama in bodo zaščitili hrvaške ribiče. Upa, da ne bo nobenih enostranskih slovenskih potez, ki bi kršile obstoječi režim na meji.

Pojasnil je, da v primeru kršitve državne meje hrvaški policisti opozorijo na kršitev, nato pa vsakogar, ki je nelegalno vstopil na Hrvaško, vrnejo čez mejo.

Zanikal je navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je policija na četrtkovem srečanju ribičem v Umagu svetovala, naj ne izzivajo in ne plujejo do sredinske črte v Piranskem zalivu. Zatrdil je tudi, da v Piranskem zalivu ni okrepljenih hrvaških policijskih enot.

Zakonodaja že pripravljena
Slovenija se je na implementacijo arbitraže že pripravila. Državni zbor je že novembra potrdil sveženj zakonov, namenjenih udejanjanju arbitraže, vlada pa je 21. decembra potrdila še zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče, in naložila evidentiranje meje. Sprejela je tudi štiri uredbe s področja ribištva; tri s področja izvajanja ribiške politike EU-ja, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bi bili pri delu žrtev hrvaških organov.

V uradnem listu je bil danes objavljen tudi sklep vlade, v skladu s katerim je meja s Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče, evidentirana v evidenci državne meje. Sklep bo začel veljati v soboto, danes se tako izteka rok za pripravo vseh potrebnih ukrepov za implementacijo arbitražne odločbe.

L. L., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Popotnik92
# 29.12.2017 ob 08:35
Nimam nič proti Hrvatom, niti ne mislim, da so hrvaški nacionalisti kaj bolj bedni od slovenskih, pa tudi vprašanje meje je bolj futr za rajo kot resna zgodba, vendar pa je arbitražna odločba, kakršnakoli že je, za obe strani zavezujoča. Zato dokler Hrvaška ne prizna arbitražne odločbe in s tem meje med državama, nima kaj delati v Schengenu. Slovenija naj jo enostavno blokira.
severnik
# 29.12.2017 ob 08:43
Hrvaška pa razsodbo zavrača in Slovenijo poziva, naj se vzdrži enostranskih ukrepov.

Čeprav ravno to sama dela že 25 let, hahahahaha.
SamoRes
# 29.12.2017 ob 08:42
Pritisniti moramo na EU, ki edina lahko ukrepa proti članicam.
Preprosto odklonimo podpis vseh pogodb, ki zahtevajo soglasje in podpis vseh članic, dokler vse članice ne spoštujejo prava.
Naj se Bruselj ukvarja s Hrvati, sami ne bomo uspeli.
To lahko storimo le s pritiskom na Bruselj.
stewie
# 29.12.2017 ob 08:42
Kaki enostranski ukrepi?
Slovenska stran je podprta s sodbo AS, torej gre prej za dvostranske ukrepe, hrvaška zavračanja pa tu bolj spominjajo na dejanja malega froca, ki grozi staršem, da če ne bo po njegovo, se ne gre več.
Dobra kolimna je tudi danes v Večeru od Boruta Šukljeta, kako so Hrvati minirali že bivši sporazum med Drnovškom in Račanom in kako od njih tudi v prihodnje ne gre pričakovati, da se bodo držali kakršnegakoli dvostranskega dogovora z nami. In pa, kako se ta virus nevarno širi po regiji zahodnega Balkana.
Voly
# 29.12.2017 ob 08:47
Hrvati sedaj povsem brez slabe vesti priznavajo, da so sporazum o arbitraži podpisali s figo v žepu, da so lahko vstopili v EU in da se ga niso mislili v nobenem primeru držati!
To je škandal prve vrste, vsa Evropa ve, da so hinavci, pa niti s prstom ne migne, da bi Sloveniji pomagali pri uveljavitvi sporazuma. Obnašajo se natanko tako, kot so se pri Kataloncih, torej "zmenite se med sabo"!
zapravico
# 29.12.2017 ob 08:36
No tole me pa res zanima kaj se bo danes izcimilo
Benji
# 29.12.2017 ob 08:52
Pa o kakih pritiskih iz Bruslja sanjate? A je EU ukrepala ko so tepli Katalonce? A je EU rešila balkansko vojno v 90-tih? Ne, zadevo bodo spet reševale ZDA, ki imajo več koristi od Hrvaške, mi bomo pa molili pri Rusih kot NATO država in se nam bodo spet vsi smejali.
Divida et impera na Balkanu, ker balkanci nismo sposobni rešiti preprostih problemov.
džeko
# 29.12.2017 ob 08:57
Simpl..vse blokirati. Vse kar se mora sprejeti-blokada.
stewie
# 29.12.2017 ob 08:47
Benji, zakaj od začetka?

Pa saj je sodišče ugotovilo, da pri prisluškovanju ne gre za razloge, ki bi opravičevali enostranski odstop. Hrvati so tu že od podpisa dalje komaj čakali na prvo priliko, da lahko sporazum minirajo in drugi stran obtožijo kršitve.
cairns
# 29.12.2017 ob 09:41
Slovenija se je na implementacijo arbitraže pripravila. Hrvaška odločitev sodišča zavrača.

Pogledal sem jutranja poročila na HTV. Takšne nesramnosti še nisem videl. Savudrijski ribič je zelo samozavestno povedal da AS ni veljaven in da ni nikakršna mednarodna pogodba.

Res bi bil čas da Slovenija pritisne na Hrvaško z ostrejšimi ukrepi.
Leni
# 29.12.2017 ob 09:32
Blokirat vse kar se da v zvezi s Hrvaško in potrdit vse v zvezi z BiH, Srbijo, Črno goro. Zakomplicirat hrvaško turistično sezono na polno. To bi jih najbolj bolelo in to je naše edino pravo "orožje". Udarit jih po denarnici. Tudi Hrvati se bodo naveličali takšnega statusa in takšnih svojih politikov in se bodo slejkoprej sprijaznili z razsodbo. Mi lahko živimo kar precej časa brez ozemlja, ki nam ga je določilo sodišče, njim bo pa trda predla, če jim samo ena turistična sezona propade. Pravo orožje odpade, to ni za nas.
no72
# 29.12.2017 ob 10:48
Slovenija ima edino še možno, a zelo močno orožje:

Popolna blokada Hrvaške, kar se tiče OECD, šengna, vstopa v evro območje, po možnosti skrajna zaostritev na mejah, kljub kilometrskim kolonam poleti....
pa niti treniti z očesom, ob pričakovanih kritikah Slovenije iz Bruslja v tem primeru.

Pričeti se obnašati kot Grki do Makedoncev ali še huje!
bolkonsky
# 29.12.2017 ob 08:48
Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v četrtek ponovil, da razsodbe ni mogoče uresničevati brez soglasja obeh držav.
-----------------------------------
a je sodbo(bilo kakšno in bilo kje) sploh mogoče sprejeti in uresničevati drugače,kot to 'zaukaže' sodišče?
res mi ni jasno kaj ta človek hoče povedat...

mislim pa sej ne živimo več v 'sistemih' samovoljnih 'vladarjev(Cerkev,fevdalizem,komunizem,n
acizem...)

a ta izjava pomeni da lahko vsak,ki se z razsodbo sodišča ne strinja enostavno le-te ne sprejme?
tudi morilec,lopov,prevarant...?
ali to zgolj velja za to 'konkretno razsodbo'?

mislim,da mora Plenković najprej to objasnit...
potem šele lahko debatiramo naprej...
claudio21
# 29.12.2017 ob 08:49
Savudrijski zaliv (vala) je zaliv pred Savudriho in ne Piranski zaliv. Še dokaz na mapi - https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Savudrij
ski_zaliv
khey
# 29.12.2017 ob 08:55
Js tut tega ne štekam, Hrvati so nam nehote šenkal Savudrisjki rt in vse ostalo? Savudrisjka vala je pri stari savudriji že dolgo časa. Ne morta čez noč bit dva zaliva isto poimenovana. Pač hrvaška doslednost, kot pri vseh ostalih stvareh...
RAZOČARAN
# 29.12.2017 ob 09:01
Gledam včerajšnja poročila, na MP Petrina - Brod na Kolpi mejni organi skupaj žurajo, na meji v Piranskem zalivu, pa zgleda, da se bodo vsak čas spopadli, čudna politika, čudna država. Kakor, da ne bi živeli v eni državi Sloveniji. Sami dvoličneži.
amigo
# 29.12.2017 ob 09:13
V sprejetje te arbitraže je nas silila čarovnica Clintonova. Ta arbitražna sodba je popolnoma v našo škodo. Mi smo zraven vsega še bebavi. Tako so Hrvatje sami premerili in narisali kataster pri Sečovljah, mi pa čakamo na milost božjo. Ta kataster pa je za bebave arbitre pravno veljaven. Pravno veljaven je tudi sporazum partizanskih šefov v šumi. Mi smo plačali milijone za arbitre, pa za nekega "vrhunskega" odvetnika, rezultat pa je, da je 90% meje v hrvaško korist. Smo že vložili kakšno obtožnico proti Sekolcu, ker je kršil svojo pogodbo in nam povzročil ogromno škodo? Kolikor vem nismo. Zdaj se borimo za naših 5 ribičev, ki ladij za pošten ribolov niti nimajo. Edine poštene ribiške ladje pa smo sami razrezali. Bedaki na kubik.
nevem
# 29.12.2017 ob 09:42
@Wasabi:
"Čez kakšno leto bosta dobila Sekolac in Drenićeva red za zasluge Lijepe njihove, slovenski proračun pa bosta tako cuzala do smrti".

Za Sokolca sem prepričan, Drenikova pa je še za kaj takšnega... preneumna. Sam pa bi raje na odgovornost poklical tistega, ki ju je na ti dve funkciji sploh predlagal. Ampak tega pri nas sploh ni. Odgovornosti namreč.
veza
# 29.12.2017 ob 10:31
A imamo koga v politiki, ki bi znal povedati Junkerju in Timermansu, da smo Slovenci na referendumu izglasovali Arbitražni sporazum in da je bila to osnova za vključitev HRV v EU, ker sicer ne bi mogli zapret pogajalskih poglavij?
Je to tako težko narditi?
Sicer pa blokirati delovanje EU, na vseh nivojih.
Problem je tudi sedaj, ker Merkel še nima vlade, zato ne more posredovati, mogoče je edina, ki bi razumela naše argumente.
pazi_mina
# 29.12.2017 ob 10:29
Hrvaski ribici so danes zjutraj ponovno lovili na sredini, pod zascito hrvaske policije, nato se je približal slovenski patruljni čoln in jih opozoril da so v slovenskih vodah...hrvaski policisti so se postavili pred nas coln, ki se je nato obrnil, hrvati pa so ribarili nemoteno naprej...super implementacija...pa toudi to zgoraj vas je vetjetno sram napisat...objavljeno na vseh medjih
SamoRes
# 29.12.2017 ob 09:01
Benji
# 29.12.2017 ob 08:52
Pa o kakih pritiskih iz Bruslja sanjate?

Mi moramo pritisniti na Bruselj.
koristni
# 29.12.2017 ob 08:56
Postavit nazaj mejo pri Reki, kot je bila pred 100 leti! Pika.
pista
# 29.12.2017 ob 17:00
A če bo Hrvaška začela spoštovati arbitražno odločbo jih bomo pa kar v schengen spustili? Preden pogojujete takšne stvari se prej vprašajte če Hrvaška sploh sodi v schengen, da ne bomo imeli potem še večjih problemov.
Wasabi
# 29.12.2017 ob 09:56
Najbolj normalen hrvaški folk je itak tam, kjer je HDZ najbolj limitiran, in to so Kvarner, Istra in Gorski kotar. Drugod so okna preveč na U zidali;)
SamoRes
# 29.12.2017 ob 13:06
@noxy
https://hr.wikipedia.org
/wiki/Brodovlje_Hrvatske_ratne_mornarice

Ko bi pa oni poknili po našem Triglavu? Tisti ki kličete po sili se zavedajte da vojna ni računalniška igrica, ko ugasneš ko se ti ne da več.
DrKult
# 29.12.2017 ob 09:29
Benji "Pa še to,Hrvati so naši najbližji sorodniki, nismo prav nič boljši od njih. Če bi bili pa še naprej vzvišeni, pa poglejte njihovo vojsko, ki poje našo v petih minutah."

Naši najbližji sorodniki so Slovaki. V času vpadov Hunov je bila zemlja ločena, na vmesnem območju pa je nastala današnja Madžarska (Hun-gary). Ker se družbene spremembe dogajajo hitro, kulturne pa počasi, lahko še danes vidimo več kulturnih podobnosti med nami in Slovaki kot pa med nami in Hrvati, sploh če govorimo o družinah. O tem ima dosti povedati prof. dr. Anton Kramberger.
Njihova vojska sicer našo res poje, vendar do spopadov ne bo prišlo, ker si nobena stran ne more privoščiti vojne za 5 litrov vode s svojo najboljšo trgovinsko partnerico. Poleg tega bi kakršnakoli vojaška agresija s strani ostalih držav bila tretirana z neodobravanjem, tako da bi v primeru hrvaškega napada zagotovo lahko računali na pomoč. Poleg tega je bistveno večji finančni podvig državo napasti kot pa jo braniti in kolikor vem, jih pokrijemo s penezi.
spicy
# 29.12.2017 ob 08:46
Nič ne bo, vse bo po starem !

Tole ne-reševanje mejnega vprašanje, z občasnimi incidenti, je odličen predvolilni material za naše in njihove politike.

+ Naša vodilna garnitura niti nima hrbtenice, za kakršnekoli odločnejše ukrepe.
DrKult
# 29.12.2017 ob 09:16
Benji "Ni še prepozno, a čas se izteka.
Priznajmo, da smo s prisluškovanjem naredili napako, neposredno odgovorni naj odstopijo in začnemo od začetka, ker so Hrvati še vedno pripravljeni."


Ha? O kakem prisluškovanju ti govoriš? Če že kdo, so prisluškovali Hrvati, kakorkoli že, je pogovore prva objavila srbska televizija Blic. Prisluškovano je bilo namreč pogovoru med Sekolcem in Simono Drenik, ki je bila del pogajalske ekipe pred začetkom arbitraže. Vsebina pogovora dejansko sploh ni sporna - Drenikova Sekolcu vseh 45 minut razlaga, kaka so bila slovenska izhodišča v njenem času in katere argumente so uporabljali v zagovor naših stališč.
Stvar je sicer pravno sporna, vendar ni imela nikakršnega vpliva na sodbo, posledično je sodišče s postopkom tudi nadaljevalo. Poleg tega je Vukas ravno tako spal na hrvaškem veleposlaništvu, mi pa naj verjamemo, da se tam ni z nikomer pogovarjal. Edina razlika med stranema je v tem, da naša stran njihovi ni prisluškovala, so pa Hrvati delali čisto isto kot smo mi in to ni nič čudnega, ker arbiter pač razumljivo hoče vedet več o izhodiščih. Hrvati so k arbitraži že v izhodišču pristopili s figo v žepu, da so dobili našo zeleno luč za vstop v EU.

Pogovor lahko poslušaš tudi sam, evo: https://www.youtube.com/watch?v=hXM8LapM
7tQ
veza
# 29.12.2017 ob 16:05
A znata Cerar in Erjavec povedati EK, da smo Slovenci imeli referendum, na katerm smo se odločili, da bomo zaradi sporazuma o AS zaprli pogajalska poglavja in dovolili HRV, da vstopi v EU?
To ni samo dvostransko vprašanje, kot razlaga Timermans, to je vprašanje EU, to je zagotovilo EK, da je AS del Evropskega pravnega reda.
Bivši uporabnik
# 29.12.2017 ob 15:06
25 let, berem ene in iste komentarje, ob slovensko-hrvaških parodijah... Će kje, potem je tule povsem umestno reči, " psi lajajo, karavana, gre dalje".... Ša lepo pozdravljeni za naslednjih 25 let...
Korošec
# 29.12.2017 ob 15:02
Ko se bo začela turistična sezona, bodo pa incidenti, kar na enkrat čudežno izginili, do konca le te seveda.
SamoRes
# 29.12.2017 ob 09:52
Hrvaški mediji iz notranjosti na prvih straneh z bombastičnimi naslovi: Situacija napeta!
Medtem ko Riječki Novi list samo omeni nekje spodaj. Se vidi da ljudi na terenu in Istrane ta zadeva sploh ne briga, medtem ko politiki centra prek medijev hujskajo.
guverner
# 29.12.2017 ob 09:24
Imamo kak tank, amfibijo ali karkoli kar plava na vodi?

Imamo šest novih vladnih BMW X5, 5.0, ki jih je Cerar ravnokar nabavil preko družinske firme, ki jo vodi tast državnega sekretarja Jureta Lebna, eksperta za drugi tir in predvsem Luko Koper. Zagotovo gre torej za amfibijsko izvedbo! :)))
ROBI123
# 29.12.2017 ob 22:42
Temu "nebeškemu" narodu je treba enkrat za vedno reči "njet"!!!
amigo
# 29.12.2017 ob 18:52
&enix
smo težki amaterji, dajte se že nehat smešit s to arbitražno razsodbo, ki ni za nikogar ovezujoča, hrvati so že pred razsodbo zaradin kontaminacije odstopili, pa kaj bi zdaj radi! Zadevo odložiti za 100 let in adios amigos!

Glede na vse kar se dogaja sumim da je bila ta kontaminacija dogovorjena med našo in hrvaško globoko državo. Zakaj se ne postopa proti Sekolcu, ki je v žep spravil naš denar in nam povzročil veliko škodo? Zakaj naši niso poudarjali, da je hrvaški arbiter spal v hrvaškem veleposlaništvu? Zakaj naše zunanje ministrstvo za občutljive informacije ne uporablja zaščitene telefone? Zakaj je Erjavec javno govoril o poteku sojenja, ko je dobro vedel, da tega ne sme početi?
mihas
# 29.12.2017 ob 15:09
Oprostite moji nevednosti, a se ne spomnim kdaj je sredina Piranskega zaliva postala Hrvaška. Do osamosvojitve Slovenije je slovenska policija nadziral cel zaliv pa celo do Savudrije menda. Mejni kamen je bil na vrhu savudrijskega rta pri kamnolomu, potem so pa mejni prehod postavili na Dragonjo in Hrvati si polovico zaliva kar lastijo. Vse skupaj me spominja na izvajanje enajstmetrovke še predno so začeli uporabljati sprej. Živi zid se je že tako postavi bljižje, kot je določil sodnik, potem so se pa počasi pribljiževali izvajalcu prostega strela. Enako nam delajo Hrvatje...
Emmure
# 29.12.2017 ob 13:30
Grem stavit,ko bo prišlo do incindetov,se bojo naši umaknili in hrvatom pustili naj ribarijo kjer hočejo.
antipopulist
# 29.12.2017 ob 11:56
Ob naslednji sporni situaciji v Piranskem zalivu na en gumenjak naložit Plenkovića, na drugega Cerarja in na tretjega Timermansa. Naj se menijo tam sredi zaliva, nas in ribiče pa že enkrat nehajte pumpat s tem.
REsnica
# 29.12.2017 ob 10:01
Tudjmanova hrvaška je potpisala da bo stanje na meji ostalo do drugačnega dogovora enaka tisti na dan osamosvojitve . Torej bi morala slovenija kontrolirat ves piranski zaliv....

Aja bratje v veri si spet po svoje razlagajo boga, politiko, pravico...
drg
# 29.12.2017 ob 09:17
Kaj pa vi sds-ovci menite na vaše hdz prijatelje?

Ker levičar Milanović pa ni sral po SLO, a?
RJSlo
# 29.12.2017 ob 08:52
No ja. Prenosa v živo še ni?
guverner
# 30.12.2017 ob 00:03
Ura je cajt! Točno 00.00, 30. decembra, leta Gospodovega 2017.

A smo že kej potopl? :)))
darkwader
# 29.12.2017 ob 18:30
Vse skupaj deluje že prav smešno, oboji zatrjujejo da ne bodo povzročali mejnih incidentov, hkrati pa oboji trdijo da bodo tudi v praksi uveljavljali svoj prav.

To pomeni samo eno, mejni incidenti bodo!
zornada franko
# 29.12.2017 ob 16:03
napaka Slovenije da je soglašala z vstopom Hrvaške v EU ,vedeli so da se nobenih norm ne bodo spoštovali,26.let sporazumov in nič od tega.Shengen malo morgen....mejne prehode prekategozirat in po 10.letih povprašat če še želijo v Shengen .
Celt
# 29.12.2017 ob 14:51
No ko bom (če kdaj sploh) dobil odločbo kakšnega hrvaškega sodišča za napačno parkiranje ali kaj podobnega bom enostavno izjavil da "ne priznajem ovaj sud" in da "zavračam odločbo".
firtoh
# 29.12.2017 ob 12:37
Zakaj uveljavljamo samo mejo na morju?A uveljavljamo arbitražo po vsej meji ali pa je sploh ne.Kdo pa živi v Piranskem zalivu,razen petih sardin?
nvk
# 29.12.2017 ob 12:05
Mali Marinko lasten narod tlaci v gnoj. Kolikor vem tudi hrvaske roke niso bile ciste pri arbitrazi. Mednarodno pravo pa ne bi upostevalo zgodovinskega ozadja, zakaj bi bili hlapci? Morali bi pa zahtevati razreseno mejo pred vstopom v EU, ker ocitno s Hrvati drugace ne gre.
Wasabi
# 29.12.2017 ob 10:05
Teh zmanipuliranih hrvaških ribičev se bodo počasi še sardelice naveličale.
Wasabi
# 29.12.2017 ob 09:51
@nevem

Drenićeva je verjetno res preneumna, ampak ravno taki so godni, da jih stari mački zapeljejo na njihov teren. Vsak, ki ima 5 gramov soli v glavi se o službenih zadevah pač ne pogovarja po telefonu, pa to je ja že trafikantkam jasno. Očitno so to kadri, ki tahanirajo v javni upravi brez kančka zavedanja o realnosti in življenju. Napačna selekcija, zato pa smo, kjer smo.
RAZOČARAN
# 29.12.2017 ob 09:27
@guverner
Imamo kak tank, amfibijo ali karkoli kar plava na vodi?

Čakamo, da bo AMFIBIJA spustila svojo torpedo.
Kazalo