Policisti so pristojni za sankcioniranje nedovoljenega prehoda meje, inšpektorji pa za nedovoljen ribolov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Policisti so pristojni za sankcioniranje nedovoljenega prehoda meje, inšpektorji pa za nedovoljen ribolov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Azijo Hoyt Brian Yee je poudaril, da se ZDA v sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo ne bodo postavile na nobeno stran. Prepričan je, da lahko državi dvostransko uredita odprto vprašanje.

Hrvaška miri ribiče

Na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da vse nedovoljene prestope morske meje obravnavajo v skladu z zakonom o tujcih, ki predpisuje od 500 do 1.200 evrov za tovrstne prekrške. Postopek o prekrških se vodi skladno z določili zakona o prekrških na pristojni policijski enoti. Kršilcu, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko nato tudi zavrne vstop v Slovenijo.

Od 30. decembra do 2. januarja je slovenska policija sicer obravnavala sedem vplutij hrvaških ribiških plovil in deset vplutij hrvaških varnostnih organov. V sredo je po poročanju medijev ribe v Piranskem zalivu lovil le en hrvaški ribič v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov, ki so ga obravnavali slovenski policisti in ribiški inšpektor.

Za nezakonit ribolov visoke kazni
Ribiški inšpektorji so namreč pristojni za pregon nezakonitega ribolova, nadzor na morju pa opravljajo v sodelovanju s policijo. Prekršek pri izvajanju nezakonitega ribolova se ugotavlja glede na vrsto dejanja, ki je bilo opravljeno pri izvajanju gospodarskega ribolova, na primer izvajanje brez ustreznega dovoljenja ali z neustreznim ribolovnim orodjem. Zagrožena globa za izvajanje ribolova brez veljavnega dovoljenja za gospodarski ribolov znaša od 1.200 do 41.000 evrov za pravne osebe, od 420 do 33.000 evrov za samostojnega podjetnika posameznika ter od 420 do 1.200 evrov za posameznika.

Do zdaj še ni bila izrečena nobena kazen, saj postopki še niso končani. Postopki vročitve oziroma izterjave se opravljajo v skladu z zakonodajo, ki ureja to področje, in ta določa, da morajo postopki vročitve potekati prek sodišča. Sankcije pa izvaja država, v kateri je kršilec. Poleg globe kršilcem se lahko izreče tudi sankcija odvzema predmetov.

Hrvaški ribiči lahko zaprosijo za dovolilnico
Lahko pa hrvaški ribiči lovijo v slovenskih vodah, če predtem pridobijo posebno dovolilnico. Imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov iz Hrvaške, ki želi pridobiti pravico do izvajanja ribolova v slovenskem teritorialnem morju, mora na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddati vlogo za posebno dovoljenje, in sicer od 1. novembra dalje za naslednje koledarsko leto. Vloge obravnava ministrstvo in skladno z evropskim pravnim redom izda do 25 dovolilnic za ribiška plovila, ki skupno lahko ulovijo do 100 ton rib na leto.

Obenem so na ministrstvu izrazili pričakovanje, da bo evropsko zakonodajo in zaveze iz pristopne pogodbe uveljavila tudi Hrvaška in v enakem obsegu omogočila ribolov slovenskim ribičem. Objavili pa so tudi kontakt odvetniške pisarne, kamor se lahko obrnejo ribiči v primeru, da bi imeli na morju, ki je pod suverenostjo Slovenije, težave s hrvaškimi organi.

Medtem pa nekateri posamezniki na Hrvaškem krepijo napetosti, poroča Televizija Slovenija. Tako evroposlanka Ruža Tomašić meni da bi morala Hrvaška svojo suverenost in morsko mejo zaščititi s policijo, v skrajnem primeru tudi z vojsko Še bolj ekstremna so stališča znanega vukovarskega veterana, ki je Plenkoviću postavil ultimat- naj v 3 dneh ustavi Slovenijo, sicer se bodo veterani organizirali in s stotnijo ribičev prišli sami ubraniti morsko mejo. Veteranovo odprto pismo sicer nekateri analitiki tolmačijo zgolj kot odraz naraščajočega nezadovoljstva desnih struj znotraj HDZja s Plenkovićevo politiko. Strasti za zdaj mirijo tudi ribiči

Hrvaška vlada miri ribiče
Savudrijski ribiči so se v Zagrebu srečali s predstavniki hrvaške vlade, ki jim je zagotovila, da bodo hrvaške institucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu. Hrvaška vlada ribičem zagotavlja, da lahko svoje delo opravljajo do sredinske črte v Piranskem zalivu. "Od danes zvečer bomo ribiči mirno spali," je novinarjem dejal Daniele Kolec iz združenja hrvaških ribičev Mare Croaticum. Pojasnil je, da ribiči lahko opravljajo svoje običajno delo še naprej in se jim ni treba ničesar bati, ker za njimi stoji hrvaška država.

Savudrijski ribič Danilo Latin je dodal, da njihov ribolov nikoli ni bil pogojen s političnimi razlogi, temveč izrecno z eksistencialnimi potrebami. Povedal je, da je hrvaška vlada trdno obljubila, da ribiči ne bodo trpeli posledic zaradi morebitnih slovenskih kazni. Poudaril je, da se ribiči po današnjih pogovorih ne bojijo več slovenskih kazni in napovedal, da bo s svojimi kolegi in v spremstvu hrvaške policije ribe lovil kot doslej.

Minister: Noben ribič ne bo utrpel škode
Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je po srečanju dejal, da arbitražna odločitev ni zavezujoča za Hrvaško in je ne bodo uveljavljali. Hrvaška meja in stališča se, kot pravi Tolušić, ne bodo spreminjala niti za "milimeter". Hrvaški kmetijski minister je še dejal, da "spor ni od včeraj, prav tako pa ni možno, da bi ga rešili jutri". Dodal je, da ni nobenih incidentov ob meji s Slovenijo, prav tako v preteklem mesecu v Piranskem zalivu ni bil kaznovan noben ribič.

Povedal je, da bo Hrvaška zaščitila svoje ribiče v Savudriji, ker so "jamstvo suverenosti". Izpostavil je, da imajo tudi vse informacije o premikih slovenskih plovil v Piranskem zalivu kot tudi vse, kar je potrebno za sprožitev postopka proti slovenski strani, če bo Ljubljana vztrajala pri enostranskih odločitvah. Ponovil je, da si Hrvaška želi prijateljsko komunikacijo in dialog s Slovenijo.

Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Azijo Hoyt Brian Yee je poudaril, da se ZDA v sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo ne bodo postavile na nobeno stran. Prepričan je, da lahko državi dvostransko uredita odprto vprašanje.

Hrvaška miri ribiče