Pahor je sproščeno poklepetal tudi s podpredsednikom ZDA Bidnom. Foto: Reuters
Pahor je sproščeno poklepetal tudi s podpredsednikom ZDA Bidnom. Foto: Reuters
Pahor je dobil svojih pet minut (no, pol ure) z Obamo. Foto: MMC RTV SLO
Pahor v Beli hiši

"Za naš prestiž in interes je to zelo pomembno in mislim, da smo opravili dobro delo in lahko odhajamo domov zadovoljni," je dejal premier Pahor, ki je s srečanjem v Beli hiši sklenil delovni obisk v ameriški prestolnici.

Podpredsednik Joseph Biden, ki je Pahorja sprejel v Rooseveltovi sobi Bele hiše, je po srečanju ocenil, da so bili pogovori zelo dobri. Ob tem je omenil, da se jima je v prve pol ure pridružil tudi predsednik ZDA Barack Obama.
Biden spet v Slovenijo?
Biden se je spomnil, da je Slovenijo, ki letos praznuje 20. rojstni dan, obiskal pred dvema desetletjema in dejal, da je Slovenija zdaj prevzela vodilno vlogo na območju. Pošalil se je, da bo moral najti izgovor, da Slovenijo spet obišče. Pahor pa je povedal, da je povabilo že izdano, obenem pa se pošalil, da se bo že ustvarila kakšna kriza, če bo potrebna kot razlog. Sicer pa je Biden povedal, da je pogovor tekel o številnih zadevah, med drugim o Balkanu, EU-ju in drugih temah.

"Mi smo podpredsednika povabili in morda si bo čas vzel tudi predsednik," je pozneje novinarjem dejal Pahor. Glede Bidnovega obiska je dal konkreten predlog, tako da ne bi šlo le za vljudnostni obisk, vendar o podrobnostih še ni želel govoriti. Pahor je še dodal, da so v Beli hiši govorili v sproščenem vzdušju o vseh vprašanjih, ki so v interesu obeh prijateljskih držav.
"Začela sva z uspešno rešitvijo problema med Slovenijo in Hrvaško, ki je dala nov zagon in novo zaupanje v regiji," je povedal premier. Kot je dodal, ZDA računajo, da se lahko še naprej zanesejo na Slovenijo kot na dobro partnerico za urejanje razmer na območju. Govorili pa so tudi o procesu Brdo: "Govorili smo tudi o reformah v Sloveniji, kjer sem posebej izrazil željo, da bomo ustvarili takšno okolje, ki bo privlačnejše za tuje investicije, in izpostavil željo, da so med njimi tudi ameriške, zlasti v nekaterih občutljivih sektorjih."
O zapornikih iz Guantanama
Med vprašanji, ki so se jih dotaknili v Beli hiši, so bili tudi Afganistan in druga krizna območja. Na novinarsko vprašanje, ali so govorili tudi o taborišču za teroristične osumljence Guantanamo, je Pahor odgovoril pritrdilno in pojasnil, da je zaprtje taborišča v obojestranskem interesu. "ZDA so veliko pomagale k rešitvi nekaterih za nas pomembnih vprašanj. Mi smo se zavzemali, da se konča vojna v Iraku, da se razpusti Guantanamo, in sam sem takoj v začetku mandata, ko je predsednik Obama izrazil željo, da bi tudi države EU-ja sprejele po enega ali več zapornikov, dejal, da je to pošteno od držav, ki so zahtevale zaprtje, in na nek način moralna dolžnost držav, ki so zaveznice in partnerice ZDA," je dejal Pahor.

Po njegovih besedah se v Sloveniji glede sprejetja katerega od ujetnikov iz Guantanama pripravlja pravna podlaga in bo sprejeta odločitev, ni pa povedal, kdaj naj bi se to zgodilo. Zatrdil je, da se bo sam še naprej zavzemal, da bi sprejeli ujetnika iz Guantanama. "To ni povezano s srečanjem z Obamo. Midva sva se že večkrat srečala in verjetno je bilo tokratno srečanje tako sproščeno in prijateljsko, ker sva se prej pogovarjala velikokrat dlje, kot ste bili novinarji obveščeni," je dejal Pahor.
Izrazil je obžalovanje, da slovenska javnost sporočilo z ameriškega veleposlaništva, ki ga je objavil WikiLeaks, razume tako, kot ga, čeprav je tudi ameriško veleposlaništvo pojasnilo, da ga ne gre razlagati tako, kot je bilo posredovano javnosti. Depeša sicer pravi, da je Pahor v zameno za srečanje z Obamo predlagal sprejetje ujetnika iz Guantanama. "To je treba vzeti v zakup. To je politika, in kdor se boji vročine, naj ne hodi v kuhinjo," je komentiral Pahor. Sicer pa je izrazil prepričanje, da so z ministroma, ki sta ga spremljala na obisku v Washingtonu, opravili dobro delo za Slovenijo.
Obisk je začel v ponedeljek z obiskom kongresa, v torek se je srečal s poslovneži, predaval na univerzi John Hopkins, obiskal trgovinsko zbornico ZDA in State Department, v sredo pa je poleg Bele hiše obiskal tudi finančno ministrstvo ZDA in se pogovarjal z ministrom Timohyjem Geithnerjem. Spremljala sta ga zunanji minister Samuel Žbogar in finančni minister Franc Križanič.

Pahor v Beli hiši