Obama in Pahor na srečanju v Beli hiši. Foto: MMC RTV SLO
Obama in Pahor na srečanju v Beli hiši. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Joe Biden
Pahor se je na obisk v ZDA odpravil kot gost podpredsednika Bidna. Foto: Reuters
Tim Geithner in Borut Pahor
Geithner in Pahor sta največ časa namenila gospodarskim temam. Foto: www.kpv.gov.si
Samuel Žbogar
Tekst, ki ga je zunanji minister Žbogar pred težko pričakovanim srečanjem Pahorja z Obamo, objavil na svojem Twitter profilu. Foto: MMC RTV SLO
...in tekst, ki ga je Žbogar na Twitterju objavil po srečanju. Foto: MMC RTVSLO
Pahor obiskal Belo hišo

Obama se je za pol ure pridružil pogovorom slovenskega premierja z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom, ki je bil tudi Pahorjev gostitelj.

Sogovorniki tudi o Guantanamu
Dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik je povedala, da so se v Beli hiši pogovarjali o Zahodnem Balkanu in težavah v Evropski uniji ter o vprašanju zapiranja zapora za teroristične osumljence v Guantanamu, ki je pred tedni dvignilo veliko prahu zaradi razkritij spletne strani WikiLeaks.

Spomnimo, WikiLeaks je razkril ameriško diplomatsko depešo, po kateri naj bi Slovenija ponujala sprejetje zapornika iz Guantanama v zameno za 20-minutno srečanje Pahorja z Obamo. V zvezi s tem je Pahor ponovil, da se bo še naprej zavzemal, da bi Slovenija sprejela kakšnega zapornika iz Guantanama.

"Mislim, da je to 'fer' od držav, ki so zahtevale zaprtje Guantanama," je dejal Pahor.

Vodilni v regiji
Biden je pogovore s Pahorjem označil za zelo dobre in dejal, da je Slovenija prevzela vodilno vlogo v regiji. Pahor je ameriškega podpredsednika povabil na obisk v Slovenijo.

Pogovori v Beli hiši so bili namenjeni tako krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama o mednarodnih vprašanjih kot tudi krepitvi gospodarskega ter političnega sodelovanja. Po besedah Jeseničnikove sta obe strani obisk ocenili kot zelo dober.

Geithner pohvalil slovenske ukrepe in poglede
Pred tem se je Pahor s finančnim ministrom Francom Križaničem nenapovedano srečal z ameriškim finančnim ministrom Timom Geithnerjem, saj se je ta šele ponoči vrnil z delovne poti v Braziliji, kjer se pripravlja obisk Obame.

V konstruktivnem enournem pogovoru sta bili poglavitni temi okrevanje Evropske unije po svetovni gospodarski krizi in primerjava z razmerami v ZDA, so sporočili iz premierjevega urada.

Geithner je prepričan, da se ameriško gospodarstvo krepi, vendar počasneje, kot bi si želeli, ter da bodo ZDA morale izpeljati še številne precej težke ukrepe, da bodo tudi dolgoročno ujele bliskovit razvoj BRIC-držav (Brazilije, Rusije, Indije in Kitajske). Ameriški finančni minister je bil pozitiven do okrevanja evropskih trgov, predvsem držav znotraj EU-ja, ki bodo zmogle slediti nemškemu razvoju. Ob tem je finančni sekretar dejal, da tudi Slovenija spada med te države.

Geithner pozitivno ocenil slovenske ukrepe
Pahor in Križanič sta Geithnerju predstavila slovenske ukrepe za povečanje konkurenčnosti in slovenske poglede na trajnostni mehanizem EU-ja za izhod iz krize, kar je sam pohvalno ocenil ter zaželel uspeh pri pokojninski reformi, ki je tudi po njegovem mnenju nujno potrebna za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Pahor in Geithner sta govorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in se strinjala, da lahko poslabšanje razmer v regiji negativno vpliva na svetovne trge, predvsem pa se to lahko odraža v dvigu cene nafte. Finančnega sekretarja je tudi zelo zanimala ocena stabilnosti slovenskih finančnih institucij, ki lahko po njegovem mnenju igrajo pomembno vlogo na finančnih trgih srednje in jugovzhodne Evrope.

Kulturni praznik praznoval na veleposlaništvu
Pahor je obisk v ZDA, na katerem ga poleg finančnega ministra spremlja še zunanji minister Samuel Žbogar, začel v ponedeljek, ko se je srečal z demokratskima senatorjema slovenskega rodu Tomom Harkinom iz Iowe in Amy Klobuchar iz Minnesote. V torek je imel na programu srečanje z ameriškimi poslovneži, nato je predaval o odnosih med ZDA in EU-jem na univerzi John Hopkins in obiskal pokopališče Arlington s tradicionalnim polaganjem venca pred grob neznanemu junaku. Prav tako se je srečal z namestnikom ameriške državne sekretarke Jamesom Steinbergom in imel nagovor ob sprejemu na slovenskem veleposlaništvu ob kulturnem prazniku.

Žbogar v četrtek z Banom
Žbogar se bo v četrtek odpravil v New York, kjer se bo udeležil odprtja razprave v Varnostnem svetu Združenih narodov na temo vzdrževanja mednarodnega miru in varnosti. Sešel se bo tudi z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, s katerim bosta govorila o aktualnih mednarodnih vprašanjih. Žbogar bo imel več srečanj tudi s kolegi iz drugih držav, ki se bodo prav tako udeležili razprave v VS-ju. V četrtek naj bi se sešel s stalnimi predstavniki članic Arabske lige, Organizacije islamske konference, Karibske skupnosti (Caricom) ter z brazilskim kolegom Antoniom Patriotom. Posebno dvostransko srečanje bo imel tudi z izvršnim direktorjem Unicefa Anthonyjem Lakom.

Ministrstvo za zunanje zadeve je ob tem sporočilo, da se bo Žbogar s sogovorniki pogovarjal o kriznih žariščih, o položaju na Bližnjem vzhodu, razmerah v Afganistanu in Sudanu, uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja, o odzivanju na podnebne spremembe, razvojni pomoči, dejavni skrbi za otroke in druge ranljive skupine prebivalstva ter o sodelovanju v mirovnih operacijah ZN-a. Slovenija se poteguje za nov dveletni mandat nestalne članice Varnostnega sveta v letih 2012/2013.

Pahor obiskal Belo hišo