Po Pakistanu potekajo jezni protesti zaradi Natovega napada. Foto: Reuters
Po Pakistanu potekajo jezni protesti zaradi Natovega napada. Foto: Reuters

Po mnenju pakistanske vojske ni šlo za pomoto, temveč nameren napad zveze Nato. "Natove sile v Afganistanu so seznanjene z vsemi položaji pakistanske vojske," je za televizijo Geo TV dejal tiskovni predstavnik Atar Abas in dodal, da so Natove predstavnike v Pakistanu ob začetku obstreljevanja nemudoma obvestili o dogajanju. Čeprav je Pakistan v soboto zaprosil, naj takoj prekinejo obstreljevanje, je napad trajal še uro in pol.

"Izmišljujejo si izgovore"
Abas je zavrnil trditve afganistanske vojske, da naj bi se napad na pripadnike Natovih enot v Afganistanu (Isaf) zgodil s pakistanskega ozemlja. "To ni res, izmišljujejo si izgovore," je dejal in Isaf pozval, naj pokaže žrtve tega domnevnega napada. Natov napad se je zgodil v soboto ponoči, ko naj bi večina pakistanskih vojakov v bazi približno dva kilometra in pol od meje z Afganistanom spala.

Za program britanske televizijske mreže BBC v urduju je Abas povedal, da je Nato v prejšnjih treh letih najmanj sedemkrat napadel položaje pakistanske vojske, pri tem pa je bilo ubitih 72 vojakov, 250 pa jih je bilo ranjenih.

Opravičilo Nata, jeza Pakistana
Nato se je opravičil za "tragičen nenameren incident" in napovedal preiskavo sobotnega helikopterskega napada Isafovih enot. Napad je v Pakistanu sprožil val ogorčenja in še poslabšal že tako napete odnose Pakistana z ZDA, ki so eno najnižjih točk dosegli po ameriški akciji maja v Pakistanu, v kateri je bil ubit vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden.

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je dogodek označil za "grobo kršitev pakistanske suverenosti". Pakistanska vlada je takoj po napadu zaprla pomembno oskrbovalno pot za Nato prek pakistanskega ozemlja. Islamabad je Washington pozval, naj v 15 dneh zapusti letalsko bazo na jugozahodu države, in napovedal prevetritev vseh dogovorov z ZDA in Natom.