Brezpilotna letala
Brezpilotna letala "predator" za napade v Pakistanu upravlja Cia; zaradi nje nadzor in preverjanje informacij o napadih zelo omejeno. Foto: EPA

Vojaško brezpilotno letalo oz. "drone" je okoli 2. ure ponoči po krajevnem času izstrelilo dve raketi, ki sta uničili neko vozilo in poslopje pri mestu Miranšah ob meji z Afganistanom. V napadu je bilo ubitih 21 skrajnežev, trije so bili ranjeni, civilnih žrtev pa naj tokrat ne bi bilo.

ZDA ocenjujejo, da je Severni Vaziristan nekakšen svetovni sedež Al Kaide ter da je treba nujno premagati Al Kaido in talibane v tej pakistanski provinci, če naj se že deset let trajajoča vojna v Afganistanu sploh konča. Prejšnji mesec je bilo na omenjenem območju v napadih "dronov" v manj kot 24 urah ubito 30 talibanov. Število napadov z brezpilotnimi letali v Pakistanu strmo narašča že vse od leta 2008, ko je postal predsednik ZDA Barack Obama. Samo lani je bilo več kot 100 napadov brezpilotnih letal.

Skupina Hakani velja za najnevarnejšega sovražnika ameriških vojakov na vzhodu Afganistana, napad pa naj bi bil ameriški odgovor na najhujšo izguba v enem napadu, ko je pred dnevi v strmoglavljenju helikopterja umrlo 30 pripadnikov posebnih ameriških enot.