Novembra lani so proti Mušarafu protestirali tudi v Londonu. Foto: EPA
Novembra lani so proti Mušarafu protestirali tudi v Londonu. Foto: EPA

Teden pred parlamentarnimi volitvami je raziskava, ki jo je izvedel ameriški Mednarodni republikanski inštitut (IRI), pokazala tudi, da le 15 odstotkov Pakistancev podpira predsednikovo delo. Gallup Pakistan pa je opravil raziskavo, ki kaže, da je podpora Mušarafu še nižja, saj naj bi si njegovega odhoda želelo kar 81 odstotkov Pakistancev.

Pojasnila o Butovi niso zadovoljila
Na javno mnenje v Pakistanu naj bi močno vplival atentat na opozicijsko voditeljico Benazir Buto, ki se je zgodil decembra lani. Le 13 odstotkov jih je namreč prepričanih, da za umorom nekdanje premierke res stoji teroristična mreža Al Kaida, 62 odstotkov pa jih meni, da je v ozadju tudi vlada.

Le 9 odstotkov Pakistancev meni, da bi moral Pakistan sodelovati z ZDA v boju proti terorizmu, kljub temu, da jih je kar 65 odstotkov zaskrbljenih nad operacijami talibanov in Al Kaido v državi.

V Pakistanu bodo 18. februarja potekale parlamentarne in lokalne volitve. Če bo na njih uspešna opozicija, bi se lahko zgodilo, da bo parlament odločal o zahtevi po odstavitvi predsednika.

M. R.