Pakistanska vojska bo morala ne samo pregnati talibanov, ampak tudi obdržati nadzor nad osvojenim ozemljem in tako preprečiti, da bi se uporniki vrnili na stare položaje. Foto: EPA
Pakistanska vojska bo morala ne samo pregnati talibanov, ampak tudi obdržati nadzor nad osvojenim ozemljem in tako preprečiti, da bi se uporniki vrnili na stare položaje. Foto: EPA
Pakistanske oblasti so v zadnjem času na svojo stran pridobile krajevne veljake v odročni pokrajini. Foto: Reuters
Ameriški marinci
Na afganistanski strani bodo po talibanih udarile ameriške sile. Foto: EPA

V pakistanski pokrajini Južni Vaziristan, kjer so si zatočišče našli talibani in njihovi zavezniki iz vrst teroristične mreže Al Kaida, že nekaj mesecev potekajo vojaške operacije proti upornikom, potem ko so se ti spomladi nevarno približali prestolnici Islamabad. Do zdaj je pakistanska vojska nasprotnike napadala z letali in s topništvom, vmes pa se je pripravljala na pehotne operacije.

In zdaj je očitno napočil pravi trenutek, da oblasti v Islamabadu dokončno obračunajo z vse bolj grozečo nevarnostjo, ki jo predstavljajo islamski skrajneži. Po ponižujočem sobotnem napadu skrajnežev na sedež generalštaba pakistanske vojske v Ravalpindiju so napadalci zajeli tudi talce, ki so jih pozneje osvobodile varnostne sile.

Vojska že ima zeleno luč
Pakistanski notranji minister Rehman Malik je sporočil, da se je vlada odločila - operacija je neizbežna. "Ne gre za vprašanje zaveze, ampak obveze, saj so tudi lokalni klani pozvali k operaciji," je podporo prebivalstva pojasnil minister in dejal, da je poveljstvo vojske že dobilo mandat za operacijo v primernem času. "Ne bo pozno, ampak čim hitreje," je bil jasen Malik.

Poleg zračnih in topniških napadov v zadnjih mesecih je pakistanska vojska s premiki svojih sil obkolila oporišča upornikov in prekinila povezave med različnimi skupinami. Kopenske operacije bodo po mnenju poznavalcev največji preizkus za oblasti, odkar so skrajneži napovedali vojno državi.

Maliki je dejal, da ne ve, koliko časa bo trajala ofenziva, je pa trdno prepričan, da ne bo nobene milosti do upornikov, saj so oblasti trdno odločene, da jih preženejo. "Zanje ni prostora v Pakistanu, to vam obljubim," je bil odločen minister. Talibani so že napovedali, da bodo izvedli napade, če se vojska ne premisli in ne ustavi operacije.

Sneg "gre na roke" vladnim silam
V novembru na severu Pakistana že lahko pričakujemo sneg, vendar analitiki opozarjajo, da to predstavlja večjo težavo za upornike, ko se premikajo po visokogorskih poteh, ki pozimi zaradi snega postanejo neprehodne. Vojaki so na drugi strani dobro opremljeni za boje v mrazu, poleg tega pa za svoje premike uporabljajo helikopterje.

Pakistan se je pritoževal, da mu primanjkuje helikopterjev, oklepnikov in sodobnega natančnega orožja za ofenzivo v Južnem Vaziristanu, toda ZDA so prepričane, da so pakistanski vojaki dovolj dobro opremljeni za napad. Prav Američani si veliko obetajo od ofenzive na severu Pakistana, saj pričakujejo, da bo s tem konec varnih zatočišč za islamske skrajneže, ki izvajajo napade v sosednjem Afganistanu in se nato umaknejo v Pakistan, kjer ameriška vojska izvaja le napade z brezpilotnimi letali.

Ameriške oblasti priznavajo, da pakistanska vojska potrebuje več oklepnikov in naprav za nočne operacije, da bi se lahko branili pred doma narejenimi eksplozivnimi sredstvi, ki jih uporabljajo skrajneži in so najusodnejša za tuje sile v Afganistanu. Toda pomanjkanje opreme za ZDA ni dovolj dober razlog, da pakistanski vojaki ne bi uspešno strli odpora upornikov.

ZDA upajo, da bodo z ofenzivo na pakistanski strani in okrepljenimi ameriškimi operacijami na afganistanski strani prevzele pobudo v boju s talibanskimi uporniki, ki so v zadnjem letu razširili svoje napade tudi v do zdaj relativno mirne dele Afganistana. Letošnje leto je bilo za tuje sile v nemirni državi najusodnejše, saj so izgubile največ svojih vojakov po padcu talibanskega režima konec leta 2001.