Nemški Natov vojak patruljira mejno območje na severu Afganistana. Pretekli teden je bil za Nato smrtonosen - umrlo je kar 30 vojakov. Foto: EPA
Nemški Natov vojak patruljira mejno območje na severu Afganistana. Pretekli teden je bil za Nato smrtonosen - umrlo je kar 30 vojakov. Foto: EPA

Za zadnjim poročilom stoji angleška fakulteta London School of Economics (LSE), ki je opravila pogovore s talibanskimi poveljniki na terenu.
Ti so povedali, da se pakistanski agenti (ISI) celo udeležujejo talibanskih vrhovnih zasedanj. Podpora talibanom naj bi bila "uradna politika ISI-ja".
Pakistanska vojska je trditve že zavrnila, tiskovni predstavnik pa jih je odpravil kot "kozlarijo" in za "del zlonamerne kampanje proti pakistanskim vojaškim in varnostnim agencijam".
Krvav teden
LSE je poročilo objavil ob koncu enega najbolj krvavih tednov za Natove sile v Afganistanu - ubitih je bilo namreč več kot 30 vojakov.
O povezavah med talibani in pakistanskimi obveščevalnimi službami so že dalj časa sumili, a avtor poročila, harvardski analitik Matt Waldman, trdi, da obstajajo trdni dokazi o obširnem sodelovanju med obema stranema. "Tu gre krepko prek zgolj omejene ali občasne podpore, temveč za izredno visoke ravni podpore, ki jo talibanom zagotavlja ISI."
Waldman še pravi, da gre za uradno politiko agencije, ki deluje tako na operativni kot na strateški ravni.
Po umiku Američanov na slabše?
LSE se je do podatkov dokopal po številnih intervjujih s talibanskimi voditelji, ministri, z zahodnim analitikom in višjim ZN-ovim uradnikom iz Kabula. Talibani naj bi se za svoje delovanje zanašali v veliki meri predvsem na financiranje ISI-ja in skupin v zalivskih državah.
Ameriška vojska naj bi se po napovedih začela umikati prihodnje leto, Pakistan in drugi pomembni regijski igralci pa naj bi zato zdaj pospešeno začeli iskati načine, da bi uveljavili svoj vpliv v Afganistanu.