Palestinske oblasti so se odločile, da bodo do septembra izpeljale predsedniške in parlamentarne volitve. Foto: EPA
Palestinske oblasti so se odločile, da bodo do septembra izpeljale predsedniške in parlamentarne volitve. Foto: EPA

Odločitev so palestinske oblasti sprejele na sestanku izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), ki jo vodi predsednik Mahmud Abas, nato pa je sekretar izvršnega odbora Jaser Abed Rabo novinarjem v Ramali sporočil, da bodo začeli priprave na volitve, ki bodo najpozneje septembra.

Rabo je palestinske stranke in gibanja pozval, naj svoje zadržke in nesporazume postavijo na stran in skupaj sodelujejo pri izvedbi volitev ter podprejo voljo palestinskega naroda. Zadnje volitve na palestinskih ozemljih so bile leta 2006, ko je večino sedežev osvojilo gibanje Hamas. Po sporih z gibanjem Fatah, ki ga vodi Abas, je Hamas junija 2007 prevzel nadzor nad območjem Gaze.

Gibanje Hamas se je na odločitev o pripravi volitev že odzvalo in jo označilo za nezakonito. Hamas "ne bo priznal volitev ali izidov, ker povečujejo delitve in ne bodo služile interesom palestinskega naroda", je povedal tiskovni predstavnik gibanja Favzi Barhum.

Odstopil glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat
Danes je odstopil glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat, za potezo pa se je odločil zaradi objave dokumentov na televizijski mreži Al Džazira, ki so razkrili, da so palestinske oblasti v tajnih pogajanjih z Izraelom močno popuščale, kar je palestinsko vodstvo spravilo v neprijeten položaj. Povedal je, da prevzema odgovornost za krajo dokumentov iz svoje pisarne, ki je bila po njegovem mnenju zrežirana.

Erekat je že prejšnji teden Al Džaziro obtožil, da sodeluje v kampanji za strmoglavljenje palestinskih oblasti. Glavni pogajalec, ki je sodeloval v več krogih pogajanj z Izraelom, je prst usmeril v ZDA in judovsko državo, ki naj bi si po njegovem mnenju prizadevale za padec palestinske vlade, ker noče sodelovati na mirovnih pogajanjih, dokler Izrael ne ustavi gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu.