Erekata so ob vrnitvi iz Kaira na Zahodni breg lepo sprejelli, v Gazi, kjer vlada Hamas, pa so protestniki demonstrirali proti Palestinski oblasti. Foto: EPA
Erekata so ob vrnitvi iz Kaira na Zahodni breg lepo sprejelli, v Gazi, kjer vlada Hamas, pa so protestniki demonstrirali proti Palestinski oblasti. Foto: EPA
Al Džazira
Al Džazira se je dokopala do okoli 1.600 dokumentov, povezanih z bližnjevzhodnim mirovnim procesom.

Dokumenti kažejo, da so bili Palestinci med pogajanji pripravljeni popuščati, čeprav so javno trdili obratno. Glavni palestinski pogajalec Erekat, ki je dokumente sprva označil za kup laži, je v pogovoru za BBC priznal, da so nekateri avtentični, drugi pa polresnice in "popolna fantazija".

"Al Džazira nas prikazuje, kot da smo krivi, da bi nas morali usmrtiti in da bi morali biti po usmrtitvi deležni nepoštenega sojenja," se je pritožil nad podrobnim poročanjem televizijske hiše s sedežem v Katarju o vsebini okoli 1.600 dokumentov, povezanih z bližnjevzhodnimi mirovnimi pogajanji.

Pogovor(i) o likvidaciji
Zadnje v vrsti (eksplozivnih) razkritij kaže, da naj bi palestinske oblasti tesno sodelovale z izraelskimi organi v boju proti skrajnežem. Eden izmed dokumentov vsebuje povzetek pogovora iz leta 2005 med tedanjim izraelskim obrambnim ministrom Šaulom Mofazom in palestinskim notranjim ministrom Naserjem Jusefom, v katerem prvi drugega nagovarja k umoru enega izmed skrajnežev.

"In zakaj ga ne ubijete?" je vprašal Mofaz. "Naše zmožnosti so omejene, vi pa niste ponudili nič," je odgovoril Jusef. Mesec pozneje je Hasana Al Madhuna, enega vodilnih članov Brigad mučenikov Al Akse, vojaške skupine, povezane z gibanjem Fataha palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ubil izraelski helikopter.

Drugi dokument vsebuje povzetek pogovora Erekata z ameriškim odposlancem Davidom Haleom leta 2009. "Morali smo ubijati Palestince za vzpostavitev ene oblasti. Še naprej bomo izvajali svoje obveznosti. Vložili smo svoj čas in napor, ubijali smo lastne ljudi, da bi ohranili red," naj bi dejal Erekat.

Hamas Abasa obtožil sodelovanja z Izraelom
Dokumenti, ki jih objavlja televizija, so sprožili nezadovoljstvo palestinskih oblasti, skrajno gibanje Hamas pa je vlado predsednika Abasa obtožilo sodelovanja z Izraelom. Dokumenti so "jasen dokaz vpletenosti pogajalskega moštva palestinskih oblasti v umor palestinskega borca za svobodo", je dejal predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.