Netanjahu in Abbas sta se srečala v začetku septembra v ZDA na prvih neposrednih pogajanjih po skoraj dveh letih prekinitve pogovorov. Foto: EPA
Netanjahu in Abbas sta se srečala v začetku septembra v ZDA na prvih neposrednih pogajanjih po skoraj dveh letih prekinitve pogovorov. Foto: EPA

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je povabil predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja, palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in predsednika Egipta Hosnija Mubaraka na srečanje še pred koncem oktobra, a natančen datum ni bil znan.

"Po skupnih posvetovanjih so se dogovorili, da se določi nov datum pripravljalnega srečanja," je Netanjahujev urad zapisal v izjavi za javnost in dodal, da ni nobene možnosti za srečanje 21. oktobra, na datum, ki se je sprva zdel sprejemljiv. Pojasnili so, da so se vpletene strani strinjale, da se bodo dogovorile za drug datum.

Izraelski napad v Gazi
V letalskem napadu izraelskih sil sta bila v Gazi ubita dva Palestinca, eden je ranjen. Izraelska vojska je sporočila, da je napadla skupino, ki se je pripravljala na izstrelitev raket na Izrael.

Izrael nadaljuje gradnjo, pogajanja prekinjena
Prestavljen vrh je še en znak, da so mirovna pogajanja, ki so se začela na začetku septembra, zašla v slepo ulico. Srečanje naj bi bila nekakšna priprava na vrh voditeljev evropskih in sredozemskih držav, vključno s tistimi z Bližnjega vzhoda, konec novembra.

Francija je že v petek namignila, da srečanja glavnih protagonistov bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj ne bo zaradi zamrznitve neposrednih pogajanj med Izraelom in Palestinci. Pogajanja so zašla v krizo, ko Izrael ni podaljšal moratorija na gradnjo naselbin na palestinskih ozemljih, ko se je ta iztekel 26. septembra.

Izrael je nato odobril še gradnjo 238 novih stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu. Nad odločitvijo so razočaranje izrazili tako ZDA in Rusija kot Egipt, palestinske oblasti pa so Izrael obtožile, da skuša "ubiti vsako možnost za ponovno oživitev mirovnih pogajanj". Izraelski predstavniki trdijo, da nove gradnje nastajajo v delih Jeruzalema, ki jih namerava Izrael zadržati ob kakršnem koli morebitnem mirovnem dogovoru.