Izrael je Vzhodni Jeruzalem sicer zasedel v šestdnevni vojni leta 1967 in si ga kmalu zatem priključil, medtem ko Palestinci vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem prestolnica njihove države. Foto: Reuters
Izrael je Vzhodni Jeruzalem sicer zasedel v šestdnevni vojni leta 1967 in si ga kmalu zatem priključil, medtem ko Palestinci vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem prestolnica njihove države. Foto: Reuters
Judovske naselbine
Judovske naselbine so že od pogovorov v Oslu sredi 90. let glavna ovira pri napredovanju mirovnih pogajanj med Izraleom in Palestinci. Foto: EPA

"To je v nasprotju z našimi prizadevanji, da nadaljujemo neposredna pogajanja med Izraelom in Palestinci," je v Washingtonu dejal predstavnik za stike z javnostmi State Departmenta Philip Crowley.

Si Netanjahu želi pogovorov ali stanovanj?
Neposredna pogajanja med Izraelom in Palestinci so zašla v krizo, potem ko Izrael ni podaljšal moratorija na gradnjo naselbin na palestinskih ozemljih, ki se je iztekel 26. septembra. Moratorij se sicer ni nanašal na Vzhodni Jeruzalem, kljub temu pa vlada premierja Benjamina Netanjahuja medtem ni sprejela nobene odločitve o gradnji stanovanj v palestinskem delu Jeruzalema.

Na odločitev Izraela o gradnji novih stanovanj v Vzhodnem delu Jeruzalema so se že odzvale palestinske oblasti, ki so Izrael obtožile, da skuša "ubiti vsako možnost za ponovno oživitev mirovnih pogajanj".

Izrael se umika iz dogovorov
Podobno sta razočaranje izrazila tudi Rusija in Egipt. To vzpodbuja ozračje nezaupanja in spodkopava možnosti mirovnega procesa, je v Moskvi sporočilo rusko zunanje ministrstvo in pozvalo Izrael, naj ponovno premisli o izdaji gradbenih dovoljenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Izraelska vlada se vsak dan bolj umika iz danih zavez mirovnemu procesu in jasno raje vzpodbuja kolonizacijo na okupiranih palestinskih ozemljih, kot pa da bi se podala v resna pogajanja," je dejal predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva Hosam Zaki.

ZDA vztrajajo pri pogajanjih
Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Crowley je sicer dejal, da si bodo ZDA še naprej prizadevale ustvariti primerne pogoje za nadaljevanje pogajanj. Pojasnil je tudi, da jih je Izrael o odobritvi gradbenih dovoljenj obvestil vnaprej, kar je po Crowleyevih besedah dober znak, saj Izrael tega prej ni počel. Tako so na primer izdali nova gradbena dovoljena v trenutku, ko si je ameriški podpredsednik Joseph Biden v Izraelu prizadeval obnoviti pogovore.

"Intenzivno si prizadevamo, neposredno z obema stranema, da bi se pogajanja nadaljevala. Delamo vse, kar je v naši moči, jasno pa smo sporočili obema stranema, da želimo nadaljevanje pogajanj," je še dejal Crowley.