Izrael je v zadnjih desetih letih že trikrat zamrznil sredstva za Palestince. Foto: Reuters
Izrael je v zadnjih desetih letih že trikrat zamrznil sredstva za Palestince. Foto: Reuters

Izrael si je vzel tretjino denarja za pokritje neplačanih palestinskih računov za javne storitve, s čimer se Abas ne strinja in grozi s prijavo Izraela pri mednarodnem kazenskem sodišču (ICC).

Palestinski predsednik od Izraela zahteva nakazilo celotnega zneska. Gre za davke na blago, ki je prek izraelskih pristanišč namenjeno na palestinska ozemlja. V skladu s sporazumom iz leta 1984 namreč te davke v imenu palestinskih oblasti pobirajo izraelski organi. Palestinske oblasti ta denar nujno potrebujejo, med drugim za plače za okoli 180.000 javnih uslužbencev.

Januarja je Izrael ta denar zamrznil v znak protesta zaradi pristopa Palestincev k ICC-ju, nedavno pa se ga je odločil znova odmrzniti. A izraelske oblasti so pred tem odštele znesek, ki jim ga dolgujejo Palestinci za javne storitve, kot so oskrba z elektriko in vodo ter vodenje bolnišnic.

Kot je takrat pojasnil izraelski premier Benjamin Netanjahu, so se za odmrznitev denarja odločili deloma iz humanitarnih razlogov, delno pa zato, ker vse slabše varnostne razmere na Bližnjem vzhodu in vse več skrajnežev od njih terjajo "odgovorno in razumno ravnanje".

V petek sta bili dve tretjini pobranih davkov očitno nakazani na palestinske račune, a za Abasa to ni dovolj, saj terja celoten znesek. Glede na to, da so Palestinci od 1. aprila člani ICC-ja, lahko po novem Izraelu grozi tudi z odhodom na ICC.

"Zdaj imamo nov dosje za predložitev ICC-ju," je v nedeljo zvečer sporočil palestinski predsednik in pojasnil, da je prvi dosje lanska vojna na območju Gaze, drugi pa gradnja judovskih naselbin na zasedenih palestinskih območjih. "Denarja ne bomo vzeli, dokler ne dobimo vsega: ali nam daste celoten znesek ali pa gremo na ICC."