Izraelske oblasti so napad označile za teroristični incident. Foto: EPA
Izraelske oblasti so napad označile za teroristični incident. Foto: EPA

30-letni Palestinec iz vzhodnega Jeruzalema se je na prometni cesti Jaffa v zahodnem delu mesta z 20-tonskim vozilom zaletel v avtobus in ga prevrnil, nato pa se je zaletel še v več avtomobilov, med katerimi je enega popolnoma uničil.

Na voznika buldožerja je streljalo več ljudi, h kabini vozila pa sta skočila dva policista in ga ustrelila. Napadalec je delal na gradbišču ob cesti Jaffa, policiji pa je bil zaradi kriminalne preteklosti znan že od prej.

Odgovornosti za napad ni prevzela nobena palestinska skupina in izraelska policija še preiskuje, če je moški deloval sam. Skrajni palestinski skupini Hamas in Islamski džihad sta zanikali vpletenost v napad, vendar sta dejanje pozdravili kot naraven odgovor Palestincev na izraelsko tragedijo.

To je prvi palestinski napad v judovskem zahodnem delu Jeuzalema od začetka marca, ko je Palestinec v judovski verski šoli ubil osem študentov.

Zmanjšanje palestinskih napadov
Cesta Jaffa je bila v preteklem desetletju prizorišče številnih palestinskih samomorilskih napadov na izraelske avtobuse, vendar se je v zadnjih letih njihovo število zmanjšalo, kar izraelske oblasti pripisujejo predvsem visokemu varnostnemu zidu, ki so ga zgradili na Zahodnem bregu z namenom, da palestinskim skrajnežem preprečijo preboj na izraelsko ozemlje.

Arabski vzhodni del Jeruzalema so Izraelci zasedli z vojno leta 1967, v primerjavi z Gazo in Zahodnim bregom pa se tam živeči Palestinci lahko svobodno gibljejo po Jeruzalemu in Izraelu. Čeprav se Palestinci in Izraelci večinoma ne družijo, pa veliko palestinskih delavcev opravlja različna dela na izraelskih gradbiščih.

G. V.