V komisiji sedita tudi Irka Marie Collins in kardinal Sean O'Malley. Foto: Reuters
V komisiji sedita tudi Irka Marie Collins in kardinal Sean O'Malley. Foto: Reuters

Komisija, ki jo je ustanovil papež Frančišek, je obljubila, da bodo pri njenih odločitvah vedno v ospredju interesi otrok in prizadetih odraslih. Obravnava sicer ne bo zadevala posameznih primerov zlorab, ampak bo predlagala rešitve, ki bi spodbujale "lokalno odgovornost" za zaščito otrok po vsem svetu.

Decembra lani ustanovljena komisija bo papežu predložila svoj statut, v katerem se je zavezala, da bo njen cilj povečevati zavest o tragičnih posledicah spolnih zlorab, pomanjkljivega odkrivanja in podpore tako žrtvam kot svojcem.

V komisiji med drugim delujeta bostonski kardinal Sean O'Malley in Irka Marie Collins, ki jo je v mladosti spolno zlorabljal duhovnik. "Ne bomo pogledali skozi prste niti tistim, ki zagrešijo zločine, niti tistim, ki jih ignorirajo," je poudaril kardinal O'Malley.

Na novinarski konferenci je kardinal še pojasnil, da želi komisija oblikovati jasna pravila, da bodo odgovorni na vseh ravneh odgovarjali za svoje napake.

Collinsova je kot posebej pozitivno izpostavila vztrajanje osemčlanske komisije, da mora biti jasno, kdo je odgovoren za zlorabe.

Pedofilski duhovniki, ki so zlorabili nemočne otroke, so v zadnjih letih močno okrnili ugled Katoliške cerkve. Strokovnjaki ZN-a za človekove pravice so Cerkev pred meseci obtožili, da je dosledno prikrivala primere spolnih zlorab otrok, kar pa so v Vatikanu odločno zanikali.