Papeža je ob 15 kilometrov dolgi cesti od letališča do glavnega mesta La Paz, ki leži na nadmorski višini 3.600 metrov, pozdravila navdušena množica. Nekateri od gledalcev so kljub andskemu mrazu tam preživeli celo noč. Foto: EPA
Papeža je ob 15 kilometrov dolgi cesti od letališča do glavnega mesta La Paz, ki leži na nadmorski višini 3.600 metrov, pozdravila navdušena množica. Nekateri od gledalcev so kljub andskemu mrazu tam preživeli celo noč. Foto: EPA
false
78-letni Frančišek, ki je v mladosti ostal brez dela pljučnega krila, je v La Pazu preživel le nekaj ur, nato pa je odpotoval v mesto Santa Cruz de la Sierra, ki leži na 400 metrih nadmorske višine. Foto: EPA

Frančišek je v Bolivijo priletel iz Ekvadorja, kjer je začel teden dni trajajočo turnejo po Južni Ameriki, v okviru katere bo obiskal še Paragvaj. Na letališču ga je predsednik Evo Morales pričakal z vrečko kokinih listov, tradicionalnim zdravilom proti višinski bolezni.

V Argentini rojeni papež je na slovesnosti ob prihodu pohvalil Bolivijo za njena prizadevanja za sobivanje različnih etničnih skupin. "Španski jezik, ki je bil v to deželo prinesen, zdaj veselo sobiva s 36 domorodnimi jeziki, ki skupaj - tako kot rdeča in rumena v nacionalnih rožah kantuta in patuju - ustvarjajo lepoto, enotnosti in raznolikost," je dejal.

"Ljudi treba zavarovati pred kapitalizmom"
Po pristanku je papež po poročanju BBC-ja govoril o potrebi po zaščiti najranljivejših v družbi pred učinki kapitalizma. "Bolivija dela pomembne korake k vključitvi širokih delov družbe v gospodarsko, družbeno in politično življenje države," je dejal.

BBC poroča, da je Morales občudovalec papeža, s katerim po svojih besedah deli številne poglede na to, kako kapitalizem vodi v družbene neenakosti. Morales spoštuje papeža, ki se, meni bolivijski predsednik, tako kot on bojuje za revne in izključene. Frančiška je večkrat označil za "brata".

Sekularizacija Bolivije
Ne glede na osebno naklonjenost papežu pa Morales, prvi bolivijski predsednik iz vrst avtohtonih ljudstev, na Katoliško cerkev gleda kot na ostanek kolonialne preteklosti. Lokalne cerkve so z oblastmi v sporu, ker jim je ukinil davčne ugodnosti in prepovedal verouk v šolah.

Po prevzemu oblasti leta 2006 je Morales iz predsedniške palače umaknil Biblijo in križ, simbola kolonialnega španskega zatiranja. Po ustavi iz leta 2009 je Bolivija posvetna država, andski verski obredi pa so zamenjali katoliške na uradnih državnih proslavah, poroča BBC.

Morales sicer zase pravi, da je katolik, a kot mnogi Bolivijci verjame, da je dovolj prostora tako za katoliško kot tradicionalna verovanja. "Prepričan sem, da imamo Bolivijci dvojno religijo, dvojno vero," je dejal januarja.