Policija pred katedralo v belgijskem Mechelenu. Foto: EPA
Policija pred katedralo v belgijskem Mechelenu. Foto: EPA

Papež je belgijski škofovski konferenci poslal pismo, v katerem je izrekel solidarnost in podporo belgijskim škofom.

"Rad bi vam izrekel svojo solidarnost v tem žalostnem trenutku," je v pismu vodji belgijske škofovske konference nadškofu Andre-Josephu Leonardu zapisal papež, ki je delovanje policije med preiskavo označil za "presenetljivo in obžalovanja vredno".

Benedikt XVI. je sicer ob tej priložnosti ponovil, da morata sume spolne zlorabe otrok obravnavati tako civilno kot kanonsko pravo ob medsebojnem spoštovanju in upoštevanju avtonomije drug drugega.
Vatikan osupel
Vatikan je že v petek in v soboto izrazil "osuplost" nad tem, kako je belgijska policija izvedla racije, ter "ogorčenost" zaradi oskrunjenja grobov dveh kardinalov v katedrali v Mechelenu. Pri slednjih naj bi preiskovalci v krsti zvrtali luknji, skozi kateri so nato potisnili kameri in tako pregledali notranjost krst. Policisti so poleg tega za več ur pridržali več škofov in jim začasno odvzeli prenosne telefone.

Medtem pa je belgijski pravosodni minister Stefaan De Clerck kritike Cerkve danes označil za "pretirane" in zatrdil, da so s škofi med pridržanjem ravnali ustrezno. Belgija je le ena v vrsti držav, v katerih so v zadnjih mesecih izbruhnile afere zaradi razkritij spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki.
Aprila letos je odstopil škof v mestu Brugge Roger Vangheluwe, potem ko je priznal, da je pred več kot 20 leti zlorabljal nekega mladoletnika.