Papež Benedikt XVI. bo svoj 82. rojstni dan zaznamoval brez slavja. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. bo svoj 82. rojstni dan zaznamoval brez slavja. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papeža so na Trgu svetega Petra v sredo pričakali številni verniki, ki so mu zaželeli vse najboljše za rojstni dan. Foto: EPA
L'Aquila
Papež bo kmalu odpotoval v L'Aquilo, kjer bo obiskal žrtve potresa. Foto: EPA

Papeža Benedikta XVI. so že v sredo na Trgu svetega Petra v Vatikanu pričakali številni verniki, ki so mu zaželeli vse najboljše za rojstni dan. Papeža so nato odpeljali na grad Gandolfo v bližini Rima, kjer bo počival od napornih velikonočnih obveznosti. V Vatikan se bo vrnil v nedeljo, ko bo zaznamoval četrto leto, odkar je na papeževem prestolu nasledil papeža Janeza Pavla II.

Vatikan običajno ne izdaja nobenih podrobnosti o praznovanju rojstnega dne, a naj bi veljalo pravilo, da nune papežu spečejo rojstnodnevno torto. Lani je bilo drugače, saj je papež svoj 81. rojstni dan med obiskom v ZDA praznoval na vrtu Bele hiše. Ob prazniku so mu pripravili bučno slavje, letos pa bo svoj jubilej praznoval mirneje.

Ratzinger zelo hitro po lestvici navzgor
Papež Benedikt XVI. se je 16. aprila 1928 v Nemčiji rodil kot Joseph Alois Ratzinger. V duhovnika je bil posvečen leta 1951, maja 1977 je od papeža Pavla VI. prejel škofovsko posvečenje in postal nadškof ordinarij v Münchnu, junija istega leta pa je bil imenovan za kardinala. Benedikt je bil kot kardinal znan po svoji strogosti in konservativnih pogledih na številna družbena vprašanja, zato ga je papež novembra leta 2002 imenoval za dekana kardinalskega zbora.

19. aprila 2005 je Ratzinger, po smrti papeža Janeza Pavla II., postal papež Benedikt XVI. Ratzinger je bil izvoljen v četrtem krogu glasovanja in postal 264. papež na sedežu rimskega škofa. Ob 17.58 se je na Trgu sv. Petra pokazal beli dim, ob 18.05 pa so izvolitev potrdili tudi zvonovi vatikanske bazilike. Ob 18.45 je o novem papežu sledilo naznanilo mestu in svetu, ki je ob 18.48 tudi stopil v osrednjo ložo na pročelju Bazilike sv. Petra.

Papeževe besede o kondomih odmevale po vsem svetu
Papež je pred dobrim mesecem požel številne kritike zaradi svoje izjave, da razdeljevanje kondomov ne rešuje problema virusa HIV in aidsa, ampak ga le še zaostruje in škoduje javnemu zdravstvu. Dejal je še, da sta najboljša načina za preprečevanje virusa HIV in aidsa vzdržnost in pa zakonska zvestoba. Papeževe besede je Vatikan sicer zagovarjal, so pa razburile svetovno, pa tudi cerkveno javnost.

Papež je bil zadnji konec tedna izjemno obremenjen, saj so potekale velikonočne slovesnosti, po počitku pa se bo odpravil v mesto L'Aquila v italijansko pokrajino Abruzzo, ki jo je v začetku preteklega tedna prizadel hud potres, v katerem je umrlo 294 ljudi, na tisoče ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

B. T.