Med slovesno mašo se je papež spomnil na duhovnika Pina Puglisija, ki ga je leta 1993 ubila mafija, ker je v svojih pridigah govoril proti mafiji. Foto: EPA
Med slovesno mašo se je papež spomnil na duhovnika Pina Puglisija, ki ga je leta 1993 ubila mafija, ker je v svojih pridigah govoril proti mafiji. Foto: EPA

Benedikt XVI. je prebivalce južnega italijanskega otoka opogumil, naj se ne bojijo odkrito spregovoriti o svojih težavah, vključno s tistimi, ki jih prinaša organiziran kriminal, čeprav so bili aktivisti razočarani, ker po njihovem mnenju papež ni bil dovolj odločen in ni niti omenil besede mafija.

"Tukaj sem, da vas opogumim, da se ne bojite odkrito govoriti o človeških in krščanskih vrednotah," je dejal v svoji pridigi pred več kot deset tisoč verniki, ki so se zbrali pri maši v Palermu.

Za hudodelce je papež dejal, da bi se morali sramovati svojih dejanj, saj z njimi žalijo tako Boga kot tudi družbo. Prebivalcem Sicilije je dejal, naj se ne pustijo ustrahovati organiziranemu kriminalu.

Janez Pavel II. mafijcem zagrozil z Božjim srdom
"Skušnjava, da bi se predali ravnodušju in vdali v usodo, je značilna za tiste, ki imajo šibko vero, ki ne ločijo dobrega od slabega in ki mislijo, da se proti zlu ni mogoče bojevati," je dejal papež, a s svojimi besedami razočaral številne Sicilijance in aktiviste, ki so upali, da bo papež svoj obisk izkoristil za okrepitev poskusov za izkoreninjenje mafijske združbe Cosa Nostra.

Toda Benedikt XVI. v svoji pridigi ni neposredno spregovoril o mafiji, kot je to storil njegov predhodnik Janez Pavel II., ki je leta 1993 med pridigo v bližini mesta Agrigento od mafijcev zahteval, da se "spreobrnejo ali pa bodo trpeli Božji srd".

"Gre za veliko razočaranje. Menim, da bodo prebivalci Palerma razočarani," je dejala Rira Borselino, katere brat je bil protimafijski vodilni sodnik Paolo, ki ga je mafija ubila z avtomobilom bombo v Palermu leta 1992.

Borselinijeva je razočarana nad pomanjkanjem odločnosti v papeževih besedah, za katere meni, da so popuščanje mafiji, če jo označiš z organiziranim kriminalom, a je ne pokličeš po imenu.