Rimskokatoliška Cerkev ima v Afriki veliko pripadnikov. Foto: Reuters
Rimskokatoliška Cerkev ima v Afriki veliko pripadnikov. Foto: Reuters
Južnoafriška republika
Aids žrtev ne izbira. Med njimi so tudi otroci. Foto: EPA
Papež krepi v veri afriške katoličane

Aids "je tragedija, ki je ni mogoče preseči le z denarjem ali z razdeljevanjem kondomov, ki, prav nasprotno, povečuje težavo," je pred odhodom v Kamerun novinarjem pojasnil skoraj 82-letni papež. Vatikan rešitev za to kugo, ki je močno prizadela Afriko in njene prebivalce, vidi v spolni vzdržnosti oziroma "duhovnem in človeškem prebujenju" ter "sočutju s trpečimi."

Benedikt XVI. je medtem prispel v Kamerun, kjer začenja prvi obisk v Afriki, katerega geslo je "Sprava, pravičnost in mir". Namen 11. apostolskega potovanja Benedikta XVI. zunaj Italije je škofom izročiti Instrumentum laboris, delovni dokument drugega posebnega zasedanja škofovske sinode za Afriko, ki bo na temo Cerkev v Afriki v službi sprave, pravičnosti in miru potekalo oktobra v Vatikanu.

"Prihajam kot dušni pastir"
Benedikt XVI. bo Afriko obiskal kot tretji papež. Na letališču v kamerunski prestolnici Yaounde ga je poleg predstavnikov cerkvenih oblasti pozdravil tudi predsednik države Paul Biya. Nemški papež je imel že na letališču prvega izmed osmih napovedanih govorov na kamerunskih tleh. Poudaril je, da v Afriko prihaja kot pastor, ki želi kristjane potrditi v veri, spregovoril pa je tudi o številnih težavah, ki tarejo to celino; trgovini z ljudmi, pomanjkanju hrane, prekomernem zapravljanju denarja in podnebnih spremembah.

"Kristjan pred bolečino ne more molčati"
"Tudi sredi največjih težav krščansko sporočilo vselej prinaša upanje," je nadaljeval in dodal, da "kristjan pred bolečino in nasiljem, revščino in lakoto, korupcijo in zlorabo oblasti ne more molčati". Poglavar Rimskokatoliške cerkve je še dodal, da Cerkev ljudem ponuja "Kristusovo luč, ki lahko razsvetli temo življenja ljudi" in "ne novih oblik gospodarskega in političnega zatiranja, temveč svobodo slave Božjih otrok. Ne zapovedi kulturnih vzorcev, ki podcenjujejo pravico do življenja še nerojenih, ampak čisto odrešenjsko vodo evangelija življenja. Ne grenkega medetničnega in medverskega rivalstva, temveč poštenost, mir in veselje Božjega kraljestva."

Vrhunec obiska maša na stadionu
Vrhunec papeževega obiska v Kamerunu bo v četrtek, ko bo na stadionu Amadou Ahidjo daroval mašo in škofom izročil Instrumentum laboris. Papež bo v Kamerunu sestankoval s kamerunskimi škofi, obiskal osrednje Marijino svetišče v državi, baziliko Marije kraljice apostolov, kjer bo v sredo vodil večernice ter nagovoril predstavnike muslimanske skupnosti in duševno zaostale mlade.

Po Kamerunu v Angolo
Iz Kameruna se bo papež v petek odpravil v Angolo, kjer se bo poklonil eni najstarejših podsaharskih cerkva ob 500. obletnici evangelizacije.

M. R./T. V.

Papež krepi v veri afriške katoličane