Papeža Benedikta XVI. je v Sao Paulu pričakalo na stotine vernikov, ki so prišli poslušati, kaj bo povedal sveti oče. Foto: EPA
Papeža Benedikta XVI. je v Sao Paulu pričakalo na stotine vernikov, ki so prišli poslušati, kaj bo povedal sveti oče. Foto: EPA
V Braziliji topel sprejem za papeža

Ponovil je stališče Rimskokatoliške cerkve do splava in pozval vse katoliške politike, ki podpirajo pravico do splava, naj iz nje izstopijo sami.

Papež je mnogim novinarjem pred pristankom v Sao Paulu povedal tudi, da podpira odločitev mehiških cerkvenih oblasti v Ciudad de Mexicu, da morajo biti vsi tisti politiki, ki podpirajo splav, izključeni iz Rimskokatoliške cerkve. "Izgon iz cerkve je skladen s kanonskim pravom, ki pravi, da je umor nedolžnega otroka nezdružljiv s prejetjem svetega obhajila," je svojo podporo obrazložil papež.

Množična dobrodošlica v Sao Paulu
Papeža je ob njegovem prihodu v Sao Paulo pričakal brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki so se mu pridružili številni verniki. "Pozdravljam vse prebivalce Latinske Amerike in Karibov z besedami apostola: Mir vsem, ki ste v Kristusu," je v portugalščini zbrane pozdravil papež.

Naporen urnik papeževega obiska
Papež se mudi na petdnevnem obisku Brazilije, največje katoliške države na svetu, kjer bo na stran Cerkve ponovno skušal pridobiti odhajajoče vernike in povrniti njihovo zaupanje v Rimskokatoliško cerkev, v četrtek bo nagovoril mlade vernike na stadionu Pacaembu v Sao Paulu, v petek pa bo posvetil brazilskega meniha iz 18. stoletja Antonia Galvaa. V soboto bo njegov obisk doživel vrhunec, ko bo odprl škofovsko konferenco Latinske Amerike in Karibskih otokov.

Južna Amerika je dom polovice vseh svetovnih katoličanov, od tega samo v Braziliji od skupno 187 milijonov prebivalcev živi kar 120 milijonov katoličanov. Vendar pa število vernikov drastično upada, med letoma 1980 in 2000 se je namreč zmanjšalo za 15 odstotkov. Vernike privabljajo predvsem protestantske cerkve in razne ločine, ki nagovarjajo predvsem revne prebivalce države.

V Braziliji topel sprejem za papeža