Papež se je že večkrat zavzel za izboljšanje pravic otrok in izkoreninjenje revščine med otroki. Foto: Reuters
Papež se je že večkrat zavzel za izboljšanje pravic otrok in izkoreninjenje revščine med otroki. Foto: Reuters

Papež je med svojo tedensko avdienco, ki je bila posvečena vlogi očetov v družinah, dejal, da je nekoč na srečanju z zakonskimi pari slišal očeta, ki je priznal, da svoje otroke kdaj pa kdaj udari, a nikoli v obraz, da jih ne bi ponižal. "Kako čudovito. Pozna občutek dostojanstva. Mora kaznovati, a to stori pravično, nato pa gre naprej," je dejal Frančišek. Ob tem je poudaril, kako pomembno je, da pri vzgoji otrok sodeluje oče. Po njegovih besedah je dober oče tisti, ki je strpen in zmožen odpuščanja. Če je preveč nadzora, otroci ne morejo rasti, je dodal papež.

"Ničelna toleranca za telesno kaznovanje"
Papeževa pozitivna ocena občasnega fizičnega kaznovanja otrok je v nekaterih krogih že poskrbela za razburjenje. Nekateri komentatorji so na spletu zapisali, da je dostojanstveno pretepanje otrok mogoče približno tako kot kopel, pri kateri se ne zmočiš. Jon Bird, predstavnik združenja za ljudi, zlorabljene v otroštvu (NAPAC), je opozoril, da bi morala pri telesnem kaznovanju otrok veljati ničelna toleranca: "Ne vem, kaj je mislil, ko je izrekel te besede. Gre za interpretacijo, a tukaj bi morali potegniti črto."

Nemška ministrica za družino Manuela Schwesig pa je opozorila, da "čudovito" udarjanje otrok ne obstaja. "Kakršno koli nasilje nad otroki je nesprejemljivo," je dejala.

Vatikan se je na kritike že odzval. "Papež s tem ni pozival k udarjanju otrok," je zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi in dodal, da je Frančišek otrokom vedno izkazoval prijaznost in naklonjenost.

Vatikan o tem vprašanju že dvignil prah
Kar se tiče nasilja nad otroki oziroma fizičnega kaznovanja je bil Vatikan že lani tarča kritik Združenih narodov. Potem ko je pristojni odbor za pravice otrok prejel poročila o izredno razširjenjem nasilju v katoliških šolah in institucijah, so namreč v Vatikanu sporočili, da uporabe telesnega kaznovanja v katoliških šolah ne morejo prepovedati, saj nad njimi nimajo pristojnosti.

Prav danes bo Frančišek sicer sodeloval na prvem srečanju vatikanskega odbora za boj proti zlorabam otrok. Odbor, ki ga vodi ameriški kardinal Sean O'Mally, sestavljajo tako kleriki kot laiki, med njimi sta tudi žrtvi pedofilskih duhovnikov. Frančišek je pred srečanjem kler znova jasno opomnil, da je njihova dolžnost razkrivati spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki.