Na Trgu svetega Petra v Vatikanu je papeža pričakala večtisočglava množica vernikov. Foto: Reuters
Na Trgu svetega Petra v Vatikanu je papeža pričakala večtisočglava množica vernikov. Foto: Reuters
Cvetna nedelja na Poljskem
Tradicija praznovanj cvetne nedelje sega še v obdobje prvih stoletij krščanstva. Foto: EPA
Verniki na Oljski gori pri Jeruzalemu
Jeruzalem, središče treh monoteističnih religij, bo ta teden predvsem v znamenju krščanskih romarjev. Foto: EPA
Butarice zaznamovale nedeljo
Beatifikacija papeža Janeza Pavla II.

Med mašo, s katero je zaznamoval Jezusov prihod v Jeruzalem teden dni pred križanjem, je papež Benedikt dejal, da se morajo tisti, ki želijo slediti Jezusu, odpovedati samemu sebi. "Gre za pomembno odločitev, da o koristih, zaslužkih, karieri in uspehu ne smemo več razmišljati kot o izključnem cilju življenja, ampak moramo za takega prepoznati resnico in ljubezen," je papež nagovoril množico.

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je zbrala tudi množica mladih vernikov, ki so se prišli pokloniti papežu in krščanskemu prazniku, saj praznik cvetne nedelje letos sovpada z mednarodnim dnevom mladih.

Cvetna nedelja začetek velikega tedna
Kristjani teden dni pred veliko nočjo praznujejo cvetno nedeljo ali cvetnico v spomin na Jezusov slovesen prihod v Jeruzalem. Takrat so namreč po pričevanju Svetega pisma domačini Jezusa sprejeli z veseljem, vzklikanjem in mahanjem s palmovimi vejami, kmalu nato pa so se mnogi obrnili proti njemu in sodelovali pri njegovem križanju.

V spomin na dogodek, ki ga kristjani po vsem svetu praznujejo že od petega stoletja naprej, verniki k mašam prinašajo blagoslavljat oljčne vejice, pisane butarice in drugo zelenje. Cvetna nedelja je prvi dan velikega tedna, najpomembnejšega obdobja v krščanskem letnem koledarju. Na veliki četrtek se bodo verniki spominjali Jezusove zadnje večerje, v petek njegovega trpljenja in smrti na križu, v nedeljo pa bodo ob koncu 40-dnevnega posta slovesno praznovali Jezusovo vstajenje od mrtvih.

Branje pasijona v spomin na trpljenje
Obred praznika cvetne nedelje se začne pred cerkvami z blagoslovom zelenja, nato pa gredo verniki v procesiji v cerkev, kjer se nadaljuje mašni obred z branjem pasijona - odlomka Svetega pisma, ki govori o Jezusovem trpljenju od zadnje večerje do smrti in pokopa v zapečatenem grobu.

Pisano tudi v Sloveniji
V Sloveniji je običaj še posebej bogat, saj zelenje verniki izbirajo in povezujejo po posebnih krajevnih navadah. V ljubljanski stolnici je mašo v somaševanju z ljubljanskim nadškofom Alojzijem Uranom, nuncijem msgr. Santosom Abrilo y Castellom in pomožnim škofom Antonom Jamnikom daroval tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Dominique Mamberti, ki se te dni mudi na obisku Slovenije.

Janez Pavel II. na poti do blaženosti
V ponedeljek bo minilo dve leti od smrti papeža Janeza Pavla II. in s tem se bo tudi uradno končal škofijski del procesa njegove razglasitve za blaženega. Obsežno dokumentacijo, ki vključuje dokaze o čudežu, bodo predali kongregaciji za svetnike, zadnjo besedo pa bo imel papež.

Butarice zaznamovale nedeljo
Beatifikacija papeža Janeza Pavla II.