Papež je nagovoril več tisoč vernikov, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež je nagovoril več tisoč vernikov, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Foto: Reuters

87-letni Frančišek je ob praznovanju 11. božiča svojega pontifikata pozval h končanju konfliktov v Ukrajini, Siriji, Jemnu, Libanonu, Sahelu, Armeniji in Azerbajdžanu ter se zavzel za pravice prebežnikov po vsem svetu.

V božičnem nagovoru "urbi et orbi" (mestu in svetu) je ponovno naperil prst proti oborožitveni industriji in dejal, da ta na koncu nadzoruje "marionetne vrvice vojne".

"Kako lahko sploh govorimo o miru, ko pa so proizvodnja, prodaja in trgovina z orožjem v porastu?" se je vprašal in pozval k večjemu preiskovanju trgovine z orožjem. "O tem je treba govoriti in pisati, da se razkrijejo interesi in dobički," je dejal.

"Koliko nedolžnih je pobitih v našem svetu! V maternicah njihovih mater, v odisejadah, ki se jih lotevajo v obupu in iskanju upanja, v življenjih vseh tistih malčkov, katerih otroštvo je opustošila vojna. Oni so mali Jezusi danes," je dejal.

Urbi et orbi: Papeževa božična poslanica

Posebno pozornost v poslanici je namenil Sveti deželi in Gazi, pri čemer je napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael označil za gnusen, ob tem pa pozval k izpustitvi vseh zajetih talcev. Kot je dejal, mu "srce žaluje za žrtvami odvratnega napada 7. oktobra".

"Naj pride mir v Izrael in Palestino, kjer vojna uničuje življenja teh ljudstev. Objemam jih vse, še posebej krščanske skupnosti v Gazi in v celotni Sveti deželi," je dejal Frančišek. "Naj se končata podžiganje nasilja in sovraštva," je poudaril.

"Prosim za konec vojaških operacij z grozljivim številom nedolžnih civilnih žrtev in pozivam k rešitvi obupne humanitarne situacije z odprtjem za zagotavljanje humanitarne pomoči," je dejal.

Vatikan, ki ima diplomatske odnose tako z Izraelom kot s palestinskimi oblastmi, meni, da je rešitev z dvema državama edini odgovor na dolgotrajni konflikt. Frančišek je pozval k "vztrajnemu dialogu med stranema, podprtemu z močno politično voljo in podporo mednarodne skupnosti".

Papežev božični blagoslov mestu in svetu