"Gospod ve, kako zelo sem razočaran, ker sem moral preložiti ta dolgo pričakovani in zelo želeni obisk," je dejal papež v videosporočilu, ki ga je danes objavil Vatikan. Papež je v sporočilu obema državama, ki ju bo obiskal, podelil prisrčen blagoslov.

"Dragi kongovski in južnosudanski prijatelji, v tem trenutku mi besede ne zadostujejo, da bi vam izrazil svojo bližino in naklonjenost, ki jo čutim do vas," je dodal papež Frančišek. V nedeljo bo zaradi preloženega obiska maševal za kongovsko skupnost v Rimu.

Vatikan je na prošnjo zdravnikov papeževo potovanje v državi preložil 10. junija, da ne bi ogrozili njegovega zdravljenja. 85-letni Frančišek ima v zadnjih tednih namreč težave z bolečinami v kolenu, zaradi katerih je moral maja na javni prireditvi prvič uporabiti invalidski voziček.

Po navedbah libanonske vlade je bilo zaradi zdravstvenih razlogov preloženo tudi papeževo načrtovano potovanje v Libanon v juniju, čeprav Vatikan tega obiska ni nikoli potrdil. Vendar pa na papeževem urniku še vedno ostaja potovanje v Kanado konec julija, še poroča AFP.