Barack Obama že dolgo govori o zaprtju zapora na Kubi, zdaj pa je v pripravi načrt za dejansko izvedbo tega. Foto: Reuters
Barack Obama že dolgo govori o zaprtju zapora na Kubi, zdaj pa je v pripravi načrt za dejansko izvedbo tega. Foto: Reuters

Predsednik Barack Obama je zaprtje Guantanama z utemeljitvijo nacionalne varnosti, zunanjepolitičnih interesov ZDA in pravičnosti napovedal takoj po prisegi v prvem mandatu. Čeprav v tej smeri ni storil veliko, pa ostaja to njegov namen. Toda spopada se s težavami, saj mu kongres ne želi dati denarja za zaprtje zapora in selitev ujetnikov. Za Obamo je bila doslej prioriteta potrjevanje proračuna in zato se ni spuščal v konflikte z republikanci.

Pentagon naj bi na ameriškem ozemlju našel sedem primernih zaporov, kamor bi lahko preselili ujetnike iz Guantanama. Šlo naj bi za zapore v Koloradu, Južni Karolini in Kansasu. Ta novica je nemudoma sprožila ogorčeno nasprotovanje lokalnih politikov in članov zveznega kongresa iz teh držav, saj naj bi po njihovih besedah ta načrt predstavljal preveliko varnostno tveganje. Obamova administracija je predlagala zapor v Koloradu, ki se ga je oprijelo tudi ime "Alcatraz Skalnega gorovja".

V Koloradu odločno proti
Republikanski senator Kolorada Cory Gardner je jasno zatrdil, da nasprotuje vsakršni potezi premestitve zapornikov v svojo državo. Dejal je, da ne bo sedel križem rok, medtem ko predsednik uporablja politične obljube, da ogroža prebivalce Kolorada. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je povedal, da bo Obama "uporabil vsak element svoje moči za napredek v tej smeri".

V Guantanamu ostaja 112 ujetnikov, od katerih jih je 53 pripravljenih na selitev v države, ki jih bodo pripravljene sprejeti. Preostali čakajo na sojenje pred posebnim vojaškim sodiščem ali pa spadajo v posebno kategorijo osumljenih teroristov, proti katerim ameriška vlada nima dovolj dokazov za obsodbo, izpustila pa jih ne bo, ker naj bi bili prenevarni. Zaradi tega bodo ostali v zaporu do smrti brez sodnega procesa, kar bo v primeru njihove selitve na ameriško ozemlje zagotovo sprožilo ustavni spor.