Perišić je postal prvi predstavnik uradnega Beograda, ki je bil obsojen za svojo vlogo pri zločinih na Hrvaškem in v BiH-u. Foto: EPA
Perišić je postal prvi predstavnik uradnega Beograda, ki je bil obsojen za svojo vlogo pri zločinih na Hrvaškem in v BiH-u. Foto: EPA
Momčilo Perišić
Obramba Perišića je sporočila, da se bo pritožila zoper obsodbo. Foto: EPA

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločilo, da je 67-letni Perišić kriv obtožb, da je bosanskim Srbom, ki so bili odgovorni za pokol v Srebrenici in štiriletno obleganje Sarajeva, omogočil razpolaganje s pripadniki jugoslovanske vojske, strelivom in logistično podporo.

Po ugotovitvah sodišča je general Perišić podobno pomoč nudil tudi Srbom na Hrvaškem. Kriv je raketnih napadov na Zagreb in druge tarče na Hrvaškem.

Perišić je vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića obdržal na plačilni listi jugoslovanske vojske in leta 1994 celo osebno podpisal odlok o njegovem napredovanju ter imenovanju za generalpolkovnika. A sodišče je vseeno ugotovilo, da niti Perišić ni imel popolnega nadzora nad Mladićem, čeprav mu je nudil vso podporo.

Oproščen obtožb o iztrebljanju
Sodišče je odločilo, da je nekdanji načelnik jugoslovanskega generalštaba kriv po 12 točkah obtožnice, ki je mu je med drugim očitala umore, preganjanje na podlagi političnih, rasnih in verskih motivov ter napade na civiliste.

Oproščen je bil 13. točke obtožnice, ki ga je bremenila "iztrebljanja", saj naj ne bi mogel predvideti, da bodo bosanski Srbi pokončali muslimanske moške in fante v Srebrenici.

Haaško sodišče je obtožnico proti Perišiću objavilo marca 2005, ko se je obtoženi tudi prostovoljno predal in še isti dan odšel v haaški pripor. Dva dni pozneje se je izrekel za nedolžnega po vseh točkah obtožnice. Sojenje se je začelo 2. oktobra 2008, tožilstvo pa je zanj zahtevalo dosmrtno kazen.

Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je dejal, da se mu zdi kazen prestroga. "Vsekakor odpira stare rane in ne glede na to, kako močno si prizadevamo za spravo, nas novice, kot je ta, znova potegnejo nazaj v preteklost in ustvarijo težave ter povzročijo slabost," je bil oster Šutanovac.