Mladić je na Nizozemsko prispel v torek. Foto: MMC RTV SLO
Mladić je na Nizozemsko prispel v torek. Foto: MMC RTV SLO
Beograd
V lokalih po Srbiji so spremljali prenos sojenja Mladiću. Foto: EPA
Ratko Mladić
Mladića so v četrtek sprejeli v haaško bolnišnico. Foto: EPA
Mladič na sodišču

"Jaz sem general Ratko Mladić," je Mladić nekaj čez deseto uro dopoldne odgovoril na vprašanje sodnika o svoji identiteti. Sodnika je popravil tudi glede datuma rojstva in mu pojasnil, da ni bil rojen leta 1942, ampak leta 1943.

Mladić je na vprašanje sodnika, ali razume pravice, ki so mu jih prebrali, dejal, da je zelo bolan, zato je prosil za potrpljenje, ker potrebuje več časa za razumevanje. Povedal je, da potrebuje več kot mesec dni.

Sodniku je odvrnil, da noče, da bi se mu prebrala niti ena beseda obtožnice, vendar je vseeno poslušal, ko je sodnik prebral povzetek obtožnice. Med prebiranjem točke obtožnice glede pokola v Srebrenici je Mladić odkimavala z glavo. Obtožbe proti sebi je označil za gnusne.

Mladić ima zdaj na voljo mesec dni časa, da se izreče o krivdi. Naslednji nastop pred sodiščem bo 4. julija in če se do takrat ne bo izrekel o krivdi, bo to namesto njega storilo sodišče. V tem primeru bo sodišče namesto njega sporočilo, da se ne počuti krivega.

Ko je Mladić začel govoriti o svojem zdravju, je bil prekinjen prenos s sodišča za javnost. Kasneje je še povedal, da je med vojno v BiH-u samo branil svoje ljudi in svojo državo, zdaj pa namerava braniti sebe pred obtožbami. Dejal je, da si želi živeti, da bi sebe videl kot svobodnega človeka.

Iz bolnišnice na sodišče
Mladiću bo sodila sodniška trojka v postavi nemškega sodnika Christopherja Flüggeja, Nizozemca Aplhonsa Oriea in Južnoafričana Bakoneja Justiceja Molota.

Odvetnik Aleksandar Aleksić, ki ga je za zastopanje izbralo haaško sodišče, dokler se ne izbere stalni odvetnik, je potrdil, da je bil Mladić sprejet v bolnišnico haaškega zapora, kjer so mu omogočili telefonske pogovore z družino in njegovim odvetnikom Milošem Šaljićem.

Aleksić je dejal, da je Mladić slabega zdravja, a duševno priseben in se zaveda, kje je in kakšna proces ga čaka, poroča B92.

"Mladić se ni zdravil v vojaški bolnišnici"
Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je zavrnil trditve odvetnika Šaljića, da se je Mladić zdravil na vojaškomedicinski akademiji.

Pojasnil je, da srbska vojska in varnostna služba že nekaj let varuje akademijo, zato je nemogoče, da bi tam sprejeli haaškega begunca, je poročal srbski časopis Blic. Šaljić je v četrtek sporočil, da se je Mladić leta 2009 v beograjski bolnišnici zdravil za rakom.

69-letnega Mladića so prejšnji četrtek prijeli v vasi Lazarevo v Vojvodini in ga haaškemu sodišču izročili v četrtek, takoj potem ko je beograjsko sodišče zavrnilo njegovo pritožbo na izročitev. Pred haaško roko pravice se je skrival 16 let, od tega večinoma v Srbiji.

Mladič na sodišču