Mehiške oblasti bijejo vojno z mamilarskimi karteli. Foto: EPA
Mehiške oblasti bijejo vojno z mamilarskimi karteli. Foto: EPA
Rick Perry
Perryjeve besede dajo slutiti, da bo - če pride v Belo hišo - vodil intervenistično zunanjo politiko. Foto: Reuters

"Morda bo potrebna naša vojska, ki bi v Mehiki sodelovala pri ubijanju teh mamilarskih kartelov in jih odvračala od naše meje," je guverner, ki si prizadeva dobiti republikansko predsedniško nominacijo, dejal med govorom v New Hampshiru. "Ne poznam različnih scenarijev, a menim, da je pomembno za nas, da sodelujemo z njimi in preprečimo, da država propade," ni razkril podrobnosti o morebitnem vojaškem posredovanju.

ZDA že pomagajo Mehiki
Po Perryjevem govoru je Bela hiša sporočila, da bo nadaljevala "svojo zgodovinsko raven sodelovanja z Mehiko" za zaščito ljudi na obeh straneh meje.

Administracija Baracka Obame trenutno mehiškim varnostnim silam daje precejšnjo gmotno in obveščevalno podporo. ZDA so na mejo z južno sosedo poslale pripadnike narodne garde, da bi okrepile varnost in s pomočjo brezpilotnih letal zbirale podatke znotraj Mehike.

Perry želi dokazati, da je neomajen glede varnosti na meji in nezakonitega priseljevanja, dveh vprašanj, glede katerih je bil deležen napadov preostalih kandidatov za republikansko nominacijo. Zaradi napadov je Perry, po anketah sodeč, izgubil nekaj podpore.

Posredovanje nesprejemljivo
Perryjeve besede gotovo niso všeč oblastem v Mehiki, ki se spopadajo z naraščajočim nasiljem, povezanim z mamili, saj gre za zelo občutljivo vprašanje. Kakršno koli ameriško vojaško posredovanje za mehiške oblasti ne bi bilo sprejemljivo.

Mehika je proti ZDA v 50. letih 19. stoletja izgubila več kot polovico svojega ozemlja in je od tedaj zelo zaščitniška glede svoje suverenosti. Mehiška ustava med drugim strogo omejuje tuje posredovanje.

Predsednik Mehike Felipe Calderon pritiska na ZDA, da naj si bolj prizadevajo za zmanjšanje povpraševanja po mamilih med ameriškimi državljani in da naj omejijo tihotapljenje orožja iz ZDA v roke mehiških kartelov.