Afganistanska vojna je vse bolj nepriljubljena v zahodni javnosti, kar je še ena težava, s katero se morajo spoprijemati članice Nata. Foto: EPA
Afganistanska vojna je vse bolj nepriljubljena v zahodni javnosti, kar je še ena težava, s katero se morajo spoprijemati članice Nata. Foto: EPA
Afganistanska vojaka
Zahod si želi več in bolj izurjenih afganistanskih vojakov. Foto: EPA

David Milliband je prepričan, da bi afganistansko vlado hitro strmoglavili, če bi se zdaj iz nemirne države umaknile sile zveze Nato. "Če mednarodne sile odidejo, lahko izberete čas - pet minut, 24 ur ali sedem dni - toda uporniške sile bodo preplavile tiste, ki so se pripravljeni upreti, in spet bomo na točki nič," je za britanski časopis Guardian dejal vodja britanske diplomacije.

Milliband se je ta teden skupaj še z mnogimi drugimi tujimi državniki v Kabulu udeležil slovesnosti ob prisegi Hamida Karzaja za drugi petletni predsedniški mnadat, do katerega je prišel na sporen način, saj so prvi krog volitev zaznamovale številne nepravilnosti in prevare, medtem ko do drugega kroga sploh ni prišlo, potem ko se je umaknil njegov glavni nasprotnik Abdulah Abdulah.

ZDA in druge članice koalicijskih sil nenehno kritizirajo Karzajevo vlado, ki je prežeta s korupcijo, in se je vsaj do zdaj izkazala za nesposobno pri učinkovitem vodenju od spopadov in vojn uničene države. A zahodnim zaveznikom ne preostane nič drugega, kot da še naprej sodelujejo s Karzajem, ne glede na njegovo verodostojnost, in ob tem upajo, da bo izpolnil obljube ob prisegi, da bodo afganistanske sile v treh do petih letih sposobne prevzeti odgovornost za varnost v državi.

Nad upornike z domačimi silami
In prav pospešeno urjenje pripadnikov afganistanskih varnostnih sil bo v prihodnjih letih ena izmed prednostnih nalog Nata, čigar članice se še odločajo o napotitvi dodatnih vojakov za boj s talibani, ki so v zadnjem letu okrepili svoje napade in jih razširili tudi na doslej relativno varne in stabilne dele države. Rezultat - letošnje leto je bilo najbolj usodno za tuje sile po padcu talibanskega režima pred osmimi leti.

Članice Nata, ki niso nič kaj navdušene nad pošiljanjem vojakov v nevarno državo, čakajo le še na odločitev ameriškega predsednika Baracka Obame in predstavitev njegove nove strategije za Afganistan, ki bo po pričakovanju prinesla obsežno okrepitev ameriških sil v državi, kamor naj bi odšlo še dodatnih 40.000 ameriških vojakov. ZDA pričakujejo, da bodo tudi njene zaveznice nato okrepile svojo vojaško navzočnost.

"Cena visoka, a se splača"
Britanski zunanji minister je po obisku Kabula pojasnil, da si tudi Afganistanci ne želijo navzočnosti drugih in da so razočarani nad takimi okoliščinami, toda ob tem se vendarle zavedajo, da bi se brez tujih sil država znova sesula in se vrnila v obodbje negotovosti in nasilja, ki so ji domačini priča že zadnjih 30 let.

"Kar moramo storiti, je razložiti ljudem, da je cena za navzočnost realna, ampak vseeno manjša, kot je cena, če odidemo," je razmere pojasnil Milliband in dodal, da bo zahodna navzočnost potrebna, vse dokler prenos nadzora na afganistansko vlado ne bo končan. "Cilj je težek, a jasen," je dejal.