Vodstvo Lufthanse pravi, da so plače pilotov že zdaj višje kot pri drugih družbah. Foto: EPA
Vodstvo Lufthanse pravi, da so plače pilotov že zdaj višje kot pri drugih družbah. Foto: EPA
Tretji dan stavke pilotov Lufthanse

Sindikat pilotov bo stavko nadaljeval tudi v soboto. Lufthansa bo v petek predvidoma izpeljala 2.170 od 3.000 načrtovanih poletov. Tretji dan stavke bodo odpadli poleti v Nemčiji in Evropi, medcelinski poleti pa naj bi večinoma potekali normalno. V soboto bodo glede na napovedi sindikata na udaru medcelinski poleti. Kot so zapisali na spletni strani družbe, bodo načrt za soboto objavili v najkrajšem mogočem času.

Poleti hčerinskih družb niso prizadeti
Kdaj se bo stavka končala, ni vnaprej določeno, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal predstavnik sindikata Vereinigung Cockpit Jörg Handwerg. Cilj stavke je od vodstva družbe dobiti ponudbo, o kateri se bo mogoče pogajati, je dejal in dodal, da imajo podporo članstva, da z družbo "ne ravnajo v rokavicah".

V treh dneh stavke je odpadlo že 2.618 poletov, kar je vplivalo na potovanja 315.000 ljudi. Stavka vpliva na polete Lufthanse, poleti drugih hčerinskih družb - Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, Swiss in Brussels Airlines - niso ovirani.

Prizadet je tudi ugled družbe
Piloti zahtevajo zvišanje plač za 3,66 odstotka na leto za obdobje med letoma 2012 in 2017. Družba jim je ponudila 2,5-odstotno zvišanje plač, kar je sindikat zavrnil. Z vodstvom družbe so zaradi plač v sporu že od aprila 2014, od takrat je to že 14. stavka.

Član uprave Harry Hohmeister je povedal, da so plače pilotov pri Lufthansi že zdaj višje kot pri drugih družbah. Vodstvo je odgovorno za vseh 120.000 zaposlenih in želi zagotoviti prihodnost družbe, kar pa ob več kot 20-odstotnem zvišanju plač pilotov ne bi bilo mogoče, je dodal. Družba ima zaradi stavke vsak dan 10 milijonov evrov škode, poleg tega je prizadet tudi njen ugled, česar ni mogoče denarno ovrednotiti, se pa srednjeročno že kaže pri številu rezervacij vozovnic, je še pristavil.

Tretji dan stavke pilotov Lufthanse