Britanska ladja Balmoral, namenjena petičnim gostom, je bila na poti iz Jordanije v Indijo. Foto: www.cruising-news.co.uk
Britanska ladja Balmoral, namenjena petičnim gostom, je bila na poti iz Jordanije v Indijo. Foto: www.cruising-news.co.uk

Ladja Balmoral, težka 43.000 ton je nenadoma opazila dva čolna, na katerih so bili oboroženi somalijski pirati s puškami AK-47 in raketometi. Grozili so, da se bodo povzpeli na krov.

Ladji so se približali na okoli tristo metrov. Ladjo velikanko so napadli štirikrat in vanjo tudi izstrelili nekaj nabojev. Potnike - 95 odstotkov med njimi je bilo Britancev, so med streljanjem pospremilil v kletne prostore, kjer so morali mirno sedeti na tleh.

Na pomoč ameriška vojaška ladja
Mornarji so poslali signal za pomoč britanski kraljevi mornarici in ameriškim vojaškim ladjam, ki so bile v bližini. Te so prišle zelo hitro in Balmoral jim je uspelo pospremiti iz nevarnih vod Adenskega zaliva.

Med potniki je bilo največ starejših Britancev, starih od 70 do 80 let, ki so za 104 dni dolgo razkošno potovanje okoli sveta plačali do 40.000 evrov.

Samo leta 2008 so somalijskim pirati ugrabili več kot 50 ladij, za katere so morali njihovi lastniki plačati okoli sto milijonov dolarjev odkupnine, še navajata britanska The Sun in Daily Echo.

A. P.