Pirati so ladjo zadrževali pri mestu Harardhere ob severni obali Somalije. Foto: EPA
Pirati so ladjo zadrževali pri mestu Harardhere ob severni obali Somalije. Foto: EPA
Somalijski pirati
Dolga leta brezvladja in delovanje islamskih skrajnežev v Somaliji so prispevala k razcvetu piratstva. Foto: EPA

Ladjo Faina z 20 mornarji so ob somalijski obali zajeli septembra in za izpustitev najprej zahtevali 20 milijonov dolarjev, a so se po besedah domačina, ki je pomagal pri pogajanjih med lastnikom ladje in pirati, na koncu zadovoljili s 3,2 milijona dolarjev. Okoli sto piratov naj bi ladjo zapustilo po tem, ko so prešteli prejeti denar.

Eden izmed vodij morskih razbojnikov je potrdil, da se je zapustitev ladje zavlekla za eno uro, glede plačane odkupnine pa je pojasnil, da ne gre za velik znesek, ampak za toliko denarja, da lahko pokrijejo svoje stroške.

Vseh 20 članov posadke - 17 Ukrajincev, dva Rusa in en Latvijec - je na varnem in počutijo se dobro, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka, ki je pozdravil srečen konec dolgotrajne kalvarije. Ladja je zdaj namenjena proti svojemu prvotnemu cilju - kenijskemi pristanišču Mombasa, kamor pluje ob zaščiti ameriške mornarice.

Sporna končna destincija tankov
Poleg sovjetskih tankov T-72 je na ladji tudi druga vojaška oprema, zajetje pa je vzbudilo pozornost ne samo zaradi tovora, ampak tudi zaradi destinacije tega tovora. Kenija je zatrjevala, da so tanki in druga oprema namenjeni njeni vojski, vendar so tuji diplomati namigovali, da je orožje v resnici namenjeno južnemu Sudanu.

Če se bo to izkazalo za resnično, bo to velika zadrega za kenijsko vlado, ki je leta 2005 pomagala pri sklenitvi mirovnega dogovora, s katerim se je končala državljanska vojna med južnim Sudanom in osrednjo vlado v Kartumu.

Potem ko so lani somalijski pirati v Adenskem zalivu ugrabili rekordnih 42 ladij in z odkupninami zaslužili milijone dolarjev, jim je letos uspelo zajeti tri ladje. Zaradi piratske nevarnosti ob eni najbolj prometnih morskih poti na svetu trenutno morje ob somalijski obali nadzoruje več kot 20 vojaških ladij iz 14 držav.

G. V.