Odnose med državama sta oba ocenila kot odlične in se strinjala, da obstaja še veliko potenciala za njihov razvoj.

"V Sloveniji, ki je že 20 let članica EU-ja, ima Črna gora iskreno prijateljico in zaveznico, ki trdno podpira vašo nadaljnjo evropsko pot in vam je pri tem pripravljena pomagati," je po srečanju z Milatovićem povedala Pirc Musar.

Ob tem je poudarila, da se v zdajšnjih izjemno zahtevnih in nestabilnih razmerah v svetu ne sme pozabiti na Zahodni Balkan, vključitev te regije v EU pa je "odločilen dejavnik regionalne stabilnosti" in "pomemben dejavnik splošne evropske stabilnosti".

Po besedah predsednice morajo države Zahodnega Balkana doseči standarde EU-ja, sprejeti določene reforme in spoštovati sprejete dogovore, hkrati pa mora Evropska unija kot izkušena in dobronamerna voditeljica tem državam pomagati. Opozorila je, da "občutek pozabljenosti" oziroma nezanimanja lahko vodi v širjenje nestabilnosti.

Z Milatovićem sta sicer odnose med Slovenijo in Črno goro označila za odlične in se strinjala, da obstaja še veliko potenciala za njihov razvoj. Kot pomembno sta poudarila njuno sodelovanje v procesu Brdo-Brioni. Letošnje srečanje bo gostil prav Milatović.

V nadaljevanju obiska sta predsednika posadila drevo prijateljstva v parku rezidence predsednika Črne gore, predsednica pa je v spremstvu gostitelja tudi položila venec k Spomeniku partizanskim borcem na Gorici.

Pirc Musar se bo danes srečala še s črnogorskim premierjem Milojkom Spajićem, prvi dan tridnevnega obiska pa bo sklenila na Cetinju na svečani večerji.

Predsednika se bosta v sredo udeležila odprtja jadranskega foruma o okolju, družbi in upravljanju (ESG Adria Summit) v Tivtu ter obiskala Kotor, v četrtek pa bosta odprla poslovni forum, ki ga v Podgorici organizira tamkajšnja gospodarska zbornica.

Obiskala bosta tudi spomenik Franceta Prešerna v Podgorici, Pirc Musar pa se bo srečala še s slovensko skupnostjo, ki živi v Črni gori. Obisk bo sklenila s srečanjem s predsednikom črnogorskega parlamenta Andrijo Mandićem.