Severna Koreja je sporočila, da bi s plutonijem, ki so ga pridelali, lahko izdelala dve jedrski bombi. Foto: EPA
Severna Koreja je sporočila, da bi s plutonijem, ki so ga pridelali, lahko izdelala dve jedrski bombi. Foto: EPA

Pjongjang je sporočil, da je v jedrskem obratu v Jongbjonu "do konca avgusta uspešno končal reprocesiranje 8.000 gorivnih palic", novica pa je v javnost prišla le dan potem, ko je Severna Koreja ZDA posvarila, da bo "šla po lastni poti", če Washington ne bo privolil v dvostranske pogovore. Tuji mediji poročajo, da je Severna Koreja vse bolj nepotrpežljiva, ker Washington še vedno ni odgovoril na njeno zahtevo po dvostranskih pogovorih.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je sporočila, da je bil pri obdelavi plutonija do stopnje, ki jo je mogoče uporabiti za pridobivanje orožja, dosežen občuten napredek. Po mnenju strokovnjakov bi lahko z 8.000 gorivnimi palicami proizvedli dovolj plutonija za eno ali dve jedrski bombi. Poleg tega ima Severna Koreja že zdaj na zalogi dovolj goriva za izdelavo od šest do osem jedrskih bomb.

Pjongjang pripravljen na pogajanja
Severna Koreja je v začetku oktobra izrazila pripravljenost, da pod določenimi pogoji obnovi pogajanja o jedrski razorožitvi, pri katerih od leta 2003 sodelujejo obe Koreji, Japonska, Kitajska, Rusija in ZDA. Kot pogoj za obnovitev teh šeststranskih pogajanj je Pjongjang postavil dvostranske pogovore z ZDA.