Ven Džjabao se je mudil na tridnevnem obisku Severne Koreje, kjer sta državi podpisali številne dvostranske sporazume. Foto: EPA
Ven Džjabao se je mudil na tridnevnem obisku Severne Koreje, kjer sta državi podpisali številne dvostranske sporazume. Foto: EPA
Rakete
Severna Koreja je pogajanja zapustila zaradi sankcij, ki jih je mednarodna skupnost uvedla po severnokorejskem testiranju raket. Foto: EPA

Severnokorejska tiskovna agencija je poročala, da je pripravljenost vrniti se za pogajalsko mizo severnokorejski voditelj Kim Džong Il izrazil kitajskemu premierju Ven Džjabau, ki se mudi na tridnevnem obisku v Pjongjangu. Ob tem je Kim kot pogoj postavil, da se pogajanja najprej začnejo z ZDA, saj si želijo izboljšati odnose z Washingtonom.

Pjongjang je šeststranske pogovore, kjer sodelujejo Severna in Južna Koreja, Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA, protestno zapustil, ker so Združeni narodi ostro obsodili njihov poskus rakete dolgega dosega, ki so ga izvedli 5. aprila letos. Maja je nato država izvedla še drugi jedrski poskus, po katerem so Združeni narodi proti Pjongjangu uvedli še strožje sankcije, ki jih je podprla tudi njegova najzvestejša zaveznica Kitajska. Vodilno vlogo pri prizadevanjih za sankcije so odigrale ZDA.

Pjongjang bi se pogajal z ZDA
Severna Koreja si že dlje časa prizadeva za dvostranske pogovore z ZDA, s pomočjo katerih bi lahko našli izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla šeststranska pogajanja. "Sovražni odnosi med Severno Korejo in ZDA bi se morali prek dvostranskih pogovorov spremeniti v mirne vezi," je v ponedeljek dejal Kim in ponovil, da prizadevanja njegove države za jedrsko razorožitev Korejskega polotoka ostajajo nespremenjena.

Iz ZDA so že sporočili, da so pripravljeni na pogovore s Severno Korejo. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je povedal, da je cilj Washingtona prepričati Pjongjang, da sprejme ustrezne ukrepe za demilitarizacijo Korejskega polotoka in da so večstranska pogajanja najboljši način, da se ta cilj tudi doseže.

Obrat v Jongbjonu kmalu nared
Ob tem so južnokorejski viri sporočili, da je Severna Koreja v zadnji fazi obnovitve delovanja jedrskega obrata v Jongbjonu, ki ga je pred tem v skladu z dogovorom, doseženim na šeststranskih pogajanjih zaprla. "Dobili smo namige, da se obnovitvena dela končujejo," so viri povedali agenciji Reuters in pojasnili, da so se obnovitvena dela začela v začetku letošnjega leta.