Prebivalci so jutro v strahu pred novimi popotresnimi sunki pričakali na prostem. Foto: Reuters
Prebivalci so jutro v strahu pred novimi popotresnimi sunki pričakali na prostem. Foto: Reuters

Žarišče potresa je bilo v bližini mesta Dingši, okoli 200 kilometrov jugozhodno od prestolnice pokrajine, mesta Landžov. Šlo je za zelo plitek potres, manj kot kilometer pod površjem. Tla so se tresla približno minuto, potresu pa je sledilo več močnejših popotresnih sunkov. Zaradi tresenja tal se je porušilo veliko hiš, oblasti pa se bojijo, da se bo število žrtev še povečalo.

Na prizadeta območja so napotili več sto vojakov in policistov ter reševalnih psov, ki pomagajo pri iskanju in reševanju preživelih. Na kraj, kjer so razmere najhujše, so poslali tudi 2.000 začasnih bivališč.

Brez elektrike in telekomunikacijskih povezav
Gre za odročno, gorato pokrajino, potres pa so čutili v osmih večjih mestih, v katerih je pretrgana dobava električne energije, prekinjene so tudi komunikacijske poti.

Po poročanju kitajskih medijev je potres sprožil več zemeljskih plazov.

V Kitajcih še živi spomin na leto 2008, ko je hud potres prizadel sosednjo pokrajino Sečuan. V takratni katastrofi je umrlo 90.000 ljudi, več milijonov ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Takrat je bilo prizadeto tudi mesto Dingši, v katerem je umrlo več kot 20 prebivalcev.