Mladić je imel ob prihodu na sodišče na glavi čepico in je rahlo šepal. Foto: Reuters
Mladić je imel ob prihodu na sodišče na glavi čepico in je rahlo šepal. Foto: Reuters
Boris Tadić
Tadić je zatrdil, da so Mladića prijeli na ozemlju Srbije, a podrobnosti akcije ni delil z novinarji. Foto: Reuters
Ratko Mladić
Da so policisti dejansko prijeli Mladića, je potrdil tudi družinski prijatelj ubežnikove družine. Foto: Reuters
Ratko Mladić
Takole so haškega obtoženca pripeljali pred preiskovalnega sodnika. Foto: EPA
Haag v pričakovanju Mladića
Svet pozdravlja aretacijo
Odzivi v BiH-u
Portret Ratka Mladića
Mladića prijeli v Srbiji

Srbski predsednik Boris Tadić je potrdil, da je srbska policija v tajni operaciji prijela Mladića. Akcija je potekala hitro in mirno.

Srbska državna televizija RTS je prikazala prvi posnetek prijetega Mladića s posebnega sodišča za vojne zločine v Beogradu. Na 15-sekundnem videoposnetku je videti Mladića v temni vetrovki in s čepico na glavi, ob njem pa je tudi njegov odvetnik Miloš Šaljić. Mladić se je v spremstvu policistov premikal zelo počasi. Posnetek si lahko ogledate tukaj.

"Lahko povem, da smo danes zjutraj prijeli Ratka Mladića v operaciji, ki jo je izvedla varnostno-obveščevalna agencija BIA. Čestitam vsem, ki so sodelovali v akciji," je na izredni novinarski konferenci povedal Tadić in ob tem dodal, da današnje prijetje kaže na polno sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem.

Tadić je povedal, da so Mladića aretirali na ozemlju Srbije, ni pa hotel govoriti o podrobnostih akcije, saj bo to po njegovih besedah storila obveščevalna služba sama. "Ta operacija je pokazala, da so naše varnostne sile naredile državo varnejšo," je povedal Tadić, ki je ob tem poudaril še, da je treba preiskati vse zločine in da morajo biti vsi vojni zločinci privedeni pred roko pravice.

"Srbija si je očistila ime"
"Danes smo zaprli eno izmed poglavij naše zgodovine, ki nas bo pripeljalo korak bližje k pomiritvi na območju," je še povedal Tadić, ki je ob tem dodal, da si je Srbija očistila ime in ime srbskih državljanov po svetu ter dokazala svojo pripravljenost za sodelovanje s haaškim sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Tadić je zavrnil kakršno koli preračunljivost srbskih oblasti pri aretaciji Mladića, povedal pa je, da so vedno sodelovali s haaškim sodiščem in da bodo z njim sodelovali še naprej. Ob tem je obljubil, da bo Srbija po Mladiću in Radovanu Karadžiću prijela tudi tretjega zločinca, ki ga še vedno iščejo, Gorana Hadžića. Ob tem ga je pozval, naj se neha skrivati in naj začne sodelovati s srbskimi silami.

V Haag v roku enega tedna
Tadić je na tiskovni konferenci povedal tudi, da postopek izročitve prijetega generala haaškemu sodišču že poteka, a še ni jasno, kdaj se bo to zgodilo.

To je potrdil tudi glavni srbski vojni tožilec, ki je povedal, da je Mladić še v rokah srbskih oblasti in da bi njegova izročitev Haagu lahko trajala do teden dni.

"Zaslišati ga mora preiskovalni sodnik, seznaniti ga morajo z obtožnico, nato pa ima tudi on še pravico, da se pritoži," je povedal Bruno Vekarić.

Tudi glavni haaški tožilec Serge Brammertz je pozdravil prijetje Mladića in dejal, da čaka na njegovo izročitev haaškemu sodišču, kjer ga čaka sojenje.

Mladić kot Milorad Komadić
Policija je v jutranjih urah v vojvodinski vasi Lazarevo prijela Milorada Komadića, kar naj bi bilo lažno ime Ratka Mladića. Novico sta najprej sporočila hrvaški Jutarnji list in srbski B92, pozneje pa jo je potrdilo tudi srbsko notranje ministrstvo.

Mladića naj bi aretirali po prijavi, da je moški z imenom Milorad Komadić zelo podoben Mladiću in da ima nekatere njegove značilnosti.

Zaslišanje prekinjeno
Po aretaciji so ga prepeljali v prostore varnostno-obveščevalne agencije BIA v Beogradu, popoldne pa se je pojavil pred posebnim sodiščem za vojne zločine v Beogradu, kjer bi ga moral zaslišati preiskovalni sodnik, a so morali sojenje zaradi slabega zdravstvenega stanja obtoženega prekiniti.

Kot je pojasnil njegov odvetnik Miloš Šaljič, Mladić ni mogel odgovarjati na vprašanja preiskovalnega sodnika. Govoril je nepovezano, preiskovalni sodnik Milan Dilparić pa iz njega ni izvlekel niti osebnih podatkov.

Mladić se je zavedal tega, da so ga aretirali in kje je. Njegov odvetnik je dejal, da je obtoženi dejal, da ne priznava haaškega sodišča. Šaljić je še dodal, da je bil Mladić ob aretaciji oborožen, vendar orožja ni nameraval uporabiti.

Olajšanje družine
Sin in žena Mladića, Darko in Bosiljka, ki že leta trdita, da je Mladić mrtev, in sta celo vložila zahtevo, da bi ga razglasili za mrtvega, naj bi ob novici izrazila olajšanje, je povedal njun odvetnik.

Okrepljeni varnostni ukrepi
Direktor srbske policije Milorad Veljović je sporočil, da bodo zaradi aretacije Mladića v Beogradu in drugod po državi "znatno povišali" varnostne ukrepe zaradi zaščite diplomatsko-konzularnih predstavništev tujih držav. V Beogradu so varnostne ukrepe okrepili na območjih parlamenta, televizije RTS in predsedstva.

Za radikalce je aretacija izdaja
Po pričakovanju so aretacijo pozdravile srbske vladne stranke, medtem ko jo je obsodila Srbska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešlja, ki je že v Haagu, kjer se mu bo pridružil tudi Mladić.

"Najostreje" je obsodila tudi "izdajalski režim srbskega predsednika Borisa Tadića, ki izroča srbske junake", je dejal predstavnik SRS-a Boris Aleksić, vodja poslanske skupine stranke Dragan Todorović pa je prijetje Mladića označil za enega najtežjih trenutkov v srbski zgodovini.

Karadžiću žal
Oglasil se je tudi nekdanji Mladićev nadrejeni Radovan Karadžić, ki je že v Haagu. Njegov odvetnik je dejal, da je Karadžiću žal, ker je Mladić izgubil svobodo, vendar pričakuje, da bosta skupaj sodelovala in razkrila resnico o tem, kaj se je zgodilo v BiH-u.

Haag v pričakovanju Mladića
Svet pozdravlja aretacijo
Odzivi v BiH-u
Portret Ratka Mladića
Mladića prijeli v Srbiji