Mladića so prijeli v vojvodinski vasi Lazarevo. Foto: EPA
Mladića so prijeli v vojvodinski vasi Lazarevo. Foto: EPA
Ratko Mladić
Srbski policist pred poslopjem specializiranega sodišča v Beogradu. Foto: EPA
Ratko Mladić
Mladić je med vojno v BiH-u poveljeval vojski bosanskih Srbov, ki je zagrešila pokol muslimanov v Srebrenici. Foto: RTV SLO
Ratko Mladić
Mladić je bil na begu od leta 1995, ko je bila za njim izdana haaška obtožnica. Foto: Reuters

Beograjski B92 poroča, da je srbska obveščevalno-varnostna služba sprožila akcijo, potem ko je dobila prijavo o moškem pod imenom Milorad Komadić (kar naj bi bil anagram, izpeljan iz begunčevega imena), ki naj bi bil "fizično zelo podoben Ratku Mladiću".

Prav to prijavo bi lahko srbska vlada nagradila z desetimi milijoni evrov, na kolikor se je oktobra lani povečala nagrada, s katero so oblasti želele premamiti pomagače, ki so Mladiću omogočili dolgoletno skrivanje pred roko pravice.

Za zdaj še ni jasno, ali je informacijo o Mladiću oblastem posredoval kdo izmed njegovih pomagačev ali poklicni lovec na glave ali pa samo nekdo iz vasi Lazarevo pri Zrenjaninu v Vojvodini.

B92 piše, da se 69-letni nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov ni upiral aretaciji in je sodeloval s pripadniki varnostnih organov. Pri sebi naj bi imel dve pištoli.

Bil je brez brade in naj bi bil videti zelo postaran. Po poročanju Blica naj bi Mladić doživel najmanj eno možgansko kap in naj zaradi tega ne bi mogel premikati ene roke. Težave naj bi imel tudi z ledvicami.

Mladića so prijeli pri njegovem 59-letnem sorodniku, ki živi sam v hiši v Lazarevu in naj bi Mladiću tudi pomagal, da se preobleče, ko so ga prijele varnostne sile. Prebivalci vasi so seveda presenečeni, da se je v njihovi okolici skrival haaški ubežnik, čeprav nekateri trdijo, da je bil tam le na obisku.

Aretacija Mladića je razjezila vaščane in nekaj deset jih je novinarskim ekipam preprečilo dostop do hiše, kjer so ga aretirali. Zaradi tega so v vasi navzoče okrepljene policijske sile.

Z enega na deset milijonov
Srbske oblasti so denarno nagrado za informacije o Mladiću prvič razpisale oktobra leta 2007 po odločitvi sveta za nacionalno varnost na predlog Akcijske skupine za končanje sodelovanja s haaškim sodiščem.

Zaradi pritiskov mednarodne skupnosti so lani oktobra oblasti zvišale nagrado na rekordni znesek in po poročanju B92 je temu sledila množica klicev na odprto linijo varnostno-obveščevalne službe.

Visoka nagrada je verjetno privabila tudi poklicne lovce na glave, ki so iskali informacije o Mladiću, je lani za B92 povedal nekdanji funkcionar službe državne varnosti in današnji zasebni detektiv Božidar Spasić, ki je dejal, da gre v glavnem za nekdanje pripadnike tajnih služb, policije, vojske ter za ljudi, ki so željni avanture in seveda tudi denarja.

Z njim se ni strinjal nekdanji namestnik načelnika državne varnosti Srbije Zoran Mijatović, ki je zatrdil, da sta bila operativno delovanje in iskanje informacij zelo sofisticirani, zato je v tej situaciji malo verjetno, da je šlo za t. i. klasičen lov na glave.

Podpora služb v BiH-u
Član predsedstva BiH-a Bakir Izetbegović je sporočil, da so pri prijetju najbolj iskanega haaškega ubežnika sodelovale tudi njihove obveščevalne službe. "Aretacijo so izvedle srbske institucije s podporo institucij BiH-a," je na novinarski konferenci povedal Izetbegović, ki pa ni hotel govoriti o podrobnostih.