Kathleen Folbigg (desno) pred sodiščem. Foto: Reuters
Kathleen Folbigg (desno) pred sodiščem. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče Novega Južnega Walesa je razsodilo, da dokazi, ki so jih uporabili za obsodbo Kathleen Folbigg, "niso zanesljivi". 56-letno Avstralko so pomilostili in izpustili iz zapora junija.

Kathleen Folbigg je pozdravila razsodbo sodišča, a ob tem poudarila, da so bili dokazi o njeni nedolžnosti na voljo vseh teh 20 let, pa so jih sodišča "ignorirala in zavračala". "Sistem je raje krivil mene, kot pa sprejel boleče dejstvo, da včasih otroci lahko umrejo nenadoma in nepričakovano," je dejala pred sodiščem.

Njen primer številni označujejo za eno največjih krivic v zgodovini avstralskega pravosodja. Primer se vrti okoli smrti njenih štirih otrok, Caleba, Patricka, Sare in Laure, ki so vsi umrli nenadoma med letoma 1989 in 1999, stari pa so bili od 19 dni do 18 mesecev. Tožilstvo je navajalo, da jih je zadušila.

Primer se je zanašal na posredne dokaze, pri čemer so se opirali na njene dnevnike, ki pa jih niso nikdar pregledali psihologi ali psihiatri. Pri tem je tožilstvo Kathleen Folbigg orisalo kot nestabilno mamo, nagnjeno k izbruhom jeze.

Kathleen Folbigg so iz zapora izpustili junija. Foto: AP
Kathleen Folbigg so iz zapora izpustili junija. Foto: AP

Leta 2003 so jo obsodili na 40-letno zaporno kazen za umore Sare, Patricka in Laure ter uboja Caleba. Po pritožbo so ji kazen znižali na 30 let, obsojenka je tudi izgubila več pritožb po popolni oprostitvi.

Je za smrti kriva genetika?

Letos je preiskava njenega primera pokazala, da obstaja upravičen dvom o njeni krivdi, in sicer zaradi znanstvenih dognanj, da bi njeni otroci lahko umrli naravne smrti zaradi izjemno redkih genskih mutacij, poroča BBC. In prav zaradi teh novih dokazov jo je sodišče zdaj oprostilo vseh obtožb, je sporočil vrhovni sodnik Andrew Bell.

Njena odvetniška ekipa je potrdila, da bodo zdaj zahtevali odškodnino. Primer je pritegnil pozornost svetovne javnosti in kritike, da se avstralski pravosodni sistem prepočasi odziva na napredovanje znanosti.

"Čeprav smo imeli leta 2019 nove znanstvene dokaze, pa se na sojenju niso upoštevala osnovna znanstvena načela," je opozorila Anna-Maria Arabia, predsednica Avstralske znanstvene akademije. "Da smo si na jasnem – brez pravosodne reforme se bodo te vrste sodnih napak še naprej dogajale."

"Hvaležna sem, da mi je znanost dala odgovore, kako so moji otroci umrli," je dejala pred sodiščem Kathleen Folbigg. "A celo leta 1999 smo imeli pravne odgovore za dokazovanje moje nedolžnosti. Tožilci so vzeli moje besede iz konteksta in jih uporabili proti meni ... Upam, da nobenemu več ne bo treba trpeti tega, kar sem trpela jaz."