V skladu z načrtom naj bi se tanki umaknili z ulic sirskih mest. Foto: EPA
V skladu z načrtom naj bi se tanki umaknili z ulic sirskih mest. Foto: EPA

Načrt Arabske lige poziva k takojšnji ustavitvi nasilja v Siriji, umiku tankov z ulic sirskih mest in začetku nacionalnega dialoga med režimom v Damasku in opozicijo. Neimenovani predstavnik Arabske lige je povedal, da je sirska delegacija sprejela načrt "v celoti in brez zadržkov".

Načrt med drugim predvideva "popolno ustavitev nasilja z namenom zaščite civilistov". Prav tako poziva k izpustitvi priprtih ljudi, umiku sil iz krajev in območij, kjer so potekali oboroženi spopadi. Predstavnikom Arabske lige ter arabskim in tujim medijem se mora omogočiti dostop v državo.

Nadalje načrt tudi določa, da bo odbor ministrov Arabske lige pod vodstvom katarskega premierja vodil pogovore z vlado v Damasku in različnimi sirskimi opozicijskimi strankami s ciljem začeti nacionalni dialog. V načrtu sicer ni naveden kraj, kjer naj bi ta dialog potekal. Vlada vztraja pri Damasku, opozicija pa meni, da bi moral potekati zunaj Sirije.

Predstavniki Arabske lige pod vodstvom Katarja so omenjeni načrt v nedeljo v Dohi predstavili sirskemu zunanjemu ministru Validu Mualemu. Sirija naj bi na predlog odgovorila v ponedeljek, a je Mualem prosil za odlog, da bi sirsko vodstvo lahko preučilo predloge.

Nekaj ur pred srečanjem v Kairu pa je sirski nacionalni svet, ki združuje večino sirskih opozicijskih skupin, Arabsko ligo danes pozvala, naj zamrzne članstvo Sirije v tej vsearabski organizaciji.

Nasilje je v Siriji od marca, ko so izbruhnili protesti proti režimu Bašarja Al Asada, zahtevalo že več kot tri tisoč življenj.

ZDA so kljub sirskemu sprejetju načrta Arabske lige ponovile svoj poziv k odstopu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj je ta po njihovem mnenju izgubil svojo kredibilnost za vladanje.