V protivladnih protestih v Siriji je bilo do zdaj ubitih 3.500 ljudi. Foto: EPA
V protivladnih protestih v Siriji je bilo do zdaj ubitih 3.500 ljudi. Foto: EPA

V poročilu, ki ga je HRW objavil pred izrednim zasedanjem Arabske lige o razmerah v Siriji, je Arabsko ligo tudi pozval, naj Sirijo izključi iz te organizacije.

Hkrati je organizacija Arabsko ligo pozvala, naj od Varnostnega sveta Združenih narodov zahteva sprejetje embarga na orožje za Sirijo in sankcije proti odgovornim sirskim posameznikom ter napotitev Sirije pred Mednarodno kazensko sodišče.

Mikrokozmos nasilja
Na podlagi pričevanj 110 žrtev in očividcev HRW navaja, da so sirske varnostne sile v mestu in istoimenski pokrajini Homs od srede aprila do konca avgusta ubile najmanj 587 civilistov, od 2. novembra, ko je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada na pobudo Arabske sile privolil v zaustavitev nasilja, pa so umrli še 104 ljudje. Več sto ljudi v Siriji še vedno pogrešajo.

"Homs je mikrokozmos nasilja sirskih oblasti. Arabska liga mora predsedniku Asadu sporočiti, da ima kršitev dogovora posledice in da liga podpira dejavnosti VS-ja ZN-a, s katerimi bi končali prelivanje krvi," je v poročilu poudarila direktorica HRW-ja za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson.

HRW ob tem še opozarja, da so v Siriji med protirežimskimi protesti aretirali na tisoče ljudi, med njimi tudi otroke, ženske in ostarele, ter jih izpostavili sistematičnemu mučenju, v večini spopadov pa so bili protestniki neoboroženi.