Pakistanske zdravstvene delavke so protestirale zaradi uboja njihovih kolegic. Foto: EPA
Pakistanske zdravstvene delavke so protestirale zaradi uboja njihovih kolegic. Foto: EPA

V sredo so bili ubiti še trije zdravstveni delavci na območju Pešavarja, ki leži v bližini afganistanske meje in območij, kjer so si varno zavetišče našli talibanski skrajneži in pripadniki Al Kaide, ki močno nasprotujejo cepljenju, saj v tem vidijo zaroto zahodnjakov, ki želijo po njihovem mnenju sterilizirati muslimane.

Pakistan je ena izmed treh držav na svetu, kjer je otroška paraliza endemična, zato sta Sklad ZN-a za otroke (Unicef) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izvajala kampanjo cepljenja proti tej hudo nalezljivi bolezni, ki napade živčni sistem in povzroči trajno paralizo v nekaj urah.

Že prvi dan cepljenja je bil v ponedeljek ubit zdravstveni delavec v Karačiju, v torek pa v največjem pakistanskem mestu še štirje in eden v Pešavarju. Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, je pa sum takoj padel na islamske skrajneže, ki že dolgo ovirajo prizadevanja za zajezitev te bolezni v državi.

WHO navaja, da je bilo lani v Pakistanu 198 primerov otroške paralize, kar je največ v zadnjem desetletju. Letos jih je bilo 56.